Näringsminister Mikael Damberg (S) vill av hänsyn till regelverk och andra ägares intressen inte ta ställning till den mångmiljardaffär som diskuteras. Arkivbild
Näringsminister Mikael Damberg (S) vill av hänsyn till regelverk och andra ägares intressen inte ta ställning till den mångmiljardaffär som diskuteras. Arkivbild

Regeringen vill inte ta ställning i TV4-affären

Telejätten Telias planerade köp av Bonnier Broadcasting, med TV4, måste stoppas, enligt flera ledande allianspolitiker. Regeringen vill dock inte sätta ned foten i frågan. Det vore spekulation, anser statsminister Stefan Löfven (S).

ANNONS
|

- Vi är den överlägset största ägaren. Men det finns faktiskt en halv miljon aktieägare till i Telia, många är småsparare. Om jag spekulerade, som största ägare, då kan det faktiskt påverka aktiekursen och det tänker jag inte ta ansvar för, säger Stefan Löfven efter en frågestund i riksdagen.

Budskapet var snarlikt det som gavs av näringsminister Mikael Damberg (S) efter det att han hade grillats i näringsutskottet om den heta frågan några timmar tidigare.

ANNONS

Vill stoppa affären

Anmärkningsvärt, tycker Moderaternas näringspolitiska talesperson Lars Hjälmered, som vill stoppa affären.

- Det är anmärkningsvärt att regeringen inte har någon uppfattning. Man är klart största ägare och borde ha en rimlig uppfattning, säger han efter utfrågningen av Damberg.

Enligt Mikael Damberg har regeringen ingen ambition att öka ägandet i mediebolag eller minska den publicistiska mångfalden i Sverige. Men för att ge ett tydligt ja eller nej till affären vill han ha mer information.

- Jag vill inte spekulera i något som inte har hänt ännu, säger han.

- Men om det skulle bli så, att Telia Company vill genomföra en affär som har påverkan på mediefrågor och konkurrensfrågor är det otroligt viktigt att det granskas, tillägger han.

ANNONS

Säkerhetspolitiskt viktigt

Principiellt ser Damberg inga problem med att staten som storägare försöker stoppa planerade förvärv som Telia gör.

- Skulle man hamna i en situation där Telia köper någonting som vi verkligen inte tycker är bra då avgörs ju ofta det på en bolagsstämma och då har staten möjlighet att rösta, säger han.

I bolag där staten är ensam ägare, som Vattenfall eller SJ, kan stora strategiskt avgörande frågor också tas upp i så kallad ägarsamordning mellan regeringen och bolagets ledning och styrelse. Men detta fungerar inte i börsnoterade bolag där alla aktieägare ska ha tillgång till samma information.

TT: Visar inte detta att det är problematiskt att staten äger börsbolag?

- I dagens säkerhetspolitiska läge är statens ägande i Telia viktigare än någonsin. Man måste förstå att det här är tillgångar som har stor betydelse för vårt land, men också för kritisk infrastruktur.

ANNONS
TT

Fakta: Telias omstridda förvärvsplaner

Förhandlingarna mellan Telia och Bonnier om ett möjligt Teliaköp av Bonnier Broadcasting är inne i ett slutskede. Ett avtal kan komma kring midsommar, enligt branschkällor, som spekulerar i en prislapp för tillgångarna på 10–12 miljarder kronor.

Telia, ett börsnoterat bolag där staten äger 37 procent av aktierna, skulle om affären genomförs få kontroll över flera stora privata aktörer på den nordiska mediemarknaden, som TV4, C More och finländska MTG.

ANNONS