Regeringen höjer stödet för nybyggnation av hyreslägenheter. Arkivbild.
Regeringen höjer stödet för nybyggnation av hyreslägenheter. Arkivbild.

Regeringen höjer stödet för hyresrätter

För att öka nybyggnationen av hyresrätter höjer regeringen investeringsstödet och den högsta tillåtna normhyran. Dessutom införs en påbyggnadsbonus.

ANNONS
|

"Jag tror att vi med de här förändringarna kommer få ännu fler som är intresserade av att bygga hyresbostäder, inte minst i storstadsområdena", säger bostadsminister Peter Eriksson (Mp) i ett pressmeddelande.

Den nya påbyggnadsbonusen ska täcka merkostnaden för att bygga på en befintlig byggnad i stället för att bygga på ny mark. Syftet är att öka möjligheten att förtäta städerna utan att värdefulla markytor bebyggs.

Högsta tillåtna normhyran höjs med 100 kronor per kvadratmeter boarea i storstadsregionerna, stora kommuner och tillväxtkommuner. Och med 50 kronor per kvadratmeter i övriga kommuner. Regeringens storsatsning från 2016, investeringsstödet, höjs också.

ANNONS

Men intresset för investeringsstödet – som skulle räcka till 15000 nya hyreslägenheter om året – har hittills varit svalt, visar en granskning av SVT Nyheter.

Under fyra år har 11,3 miljarder har avsatts i investeringsstöd till byggherrarna. Men efter två år har bara 2,6 miljarder använts. Endast 10000 nya lägenheter kommit till under de två åren och enligt byggbranschen skulle många av dem ha byggts oavsett stöd.

TT

Fakta: Höjt stöd för hyresrätter

Höjda stödnivåer: Förslaget innebär att grundstödet höjs från 6600 kr till 7100 kronor per kvadratmeter boarea (BOA) i Stockholmsregionen, och från 5300 kronor till 5800 kronor i regionen kommuner nära Stockholm, i Göteborgs- och Malmöregionerna, i kommuner med hög och varaktig befolkningsökning, i övriga stora kommuner samt för bostäder för studerande utanför Stockholmsregionen. I övriga kommuner höjs det högsta möjliga stödet med 1000 kronor per kvadratmeter BOA, från 3800 kronor till 4800 kronor.

Höjd normhyra : För närvarande är den högsta tillåtna normhyran 1450 kr per kvadratmeter boarea (BOA), 1350 kr respektive 1300 kr beroende på var i landet bostäderna byggs. Ändringarna innebär att den högsta tillåtna normhyran höjs med 100 kronor per kvadratmeter BOA i storstadsregionerna, inklusive övriga stora kommuner och övriga tillväxtkommuner och med 50 kronor per kvadratmeter i övriga kommuner.

Påbyggnadsbonus: Påbyggnadsbonusen ska täcka merkostnaden för att bygga på en befintlig byggnad jämfört med att bygga direkt på mark.

Källa: Regeringen

ANNONS