Finansminister Magdalena Andersson (S) föreslår en något mindre sänkning av bolagsskatten än vad man tidigare diskuterat. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S) föreslår en något mindre sänkning av bolagsskatten än vad man tidigare diskuterat. Arkivbild.

Regeringen backar från kritiserad företagarskatt

Regeringen backar från flera hårt kritiserade skatteförslag som bland annat skulle ha fördyrat byggandet. Stora delar av Företagarsverige är nöjt.

ANNONS
|

I enlighet med ett EU-direktiv föreslår regeringen att företags möjligheter att göra skattemässiga ränteavdrag försvåras. Men jämfört med det sågade förslaget som lades i somras har finansminister Magdalena Andersson (S) lyssnat på kritiken och lindrat begränsningarna. Enligt henne drabbas bara en procent av alla företag av de begränsade ränteavdragsreglerna, medan alla bolag får sänkt bolagsskatt.

De företag som får betala är kapitalintensiva bolag.

- Fastighetssektorn är ju en sådan, säger Johan Fall som på det stora hela ändå tycker att skatteförslaget är tillväxtbefrämjande.

ANNONS

- Ja, det får man säga, man sänker ju bolagsskatten, säger Fall och pekar på att regeringen tidigare under mandatperioden höjt skatterna med runt 70 miljarder kronor.

Bolagsskatt

Men sänkningen av bolagsskatten blir samtidigt mindre än ursprungsförslaget, 20,6 procent i stället för en tidigare föreslagen sänkning till 20 procent. I dag är bolagsskatten 22 procent.

- Det är säkert så att det finns en del partier som inte tycker att den här skattesänkningen är jättebra, utan hellre skulle vilja ha använt pengarna till annat. Och så finns det partier som säkert skulle vilja se en större bolagsskattesänkning, säger Magdalena Andersson.

Mycket riktigt. Oppositionen är i stort sett nöjd även om flera av Allianspartierna gärna sett en än större bolagsskattesänkning.

- Det är bra att man skrotat gamla förslag och lyssnat på företagen, säger Cecilia Widegren, ledamot för Moderaterna i riksdagens skatteutskott och tillägger att M kommer att rösta ja till förslaget.

ANNONS

"Från Liberalernas sida ser vi ett behov av lägre bolagsskatt på sikt i takt med att andra länder sänker", skriver Liberalernas ekonomisk-politiska talesperson Mats Persson i ett sms till TT.

Ingen tvärnit

I dag ligger bolagsskatten i snitt på 21,3 procent i EU och 23,2 procent i OECD-länderna, enligt Svenskt Näringsliv.

Ursprungsförslaget hotade att fördyra byggandet av hyresrätter. Så kommer det inte att bli nu, enligt Andersson.

- Bedömningen nu är att byggandet av hyresrätter inte ska försvagas, säger hon.

Fastighets- och byggbranschen är inte lika säker, även om de välkomnar att regeringen lyssnat.

"Det är bra att regeringen tagit till sig av kritiken mot det ursprungliga förslaget som skulle inneburit en tvärnit för bostadsbyggandet", skriver Ulla Werkell, skattejurist på Fastighetsägarna i en kommentar, men tillägger att regeringen borde ha gått fastighetsnäringen längre till mötes.

- Regeringen pratar med dubbla tungor. Å ena sidan säger man sig vilja öka bostadsbyggandet, å andra sidan sänker man byggtakten med skärpta amorteringskrav och ränteavdragsbegräsningar för företag, säger Byggindustriernas vd Catharina Elmsäter-Svärd.

ANNONS

Åtgärderna syftar inte till att öka skatteuttaget från företag, lägre bolagsskatt kombineras med en breddad skattebas där det blir svårare att använda skattemässiga ränteavdrag. Syftet är också att skapa neutralitet av lån och eget kapital i bolag, enligt finansministern.

- Aggressiv skatteplanering med ränteavdrag blir svårare, säger hon.

TT

Fakta: Förslaget i korthet

Bakgrunden till begränsningsreglerna för skattemässiga ränteavdrag kommer från ett EU-direktiv mot skatteundandraganden.

Begränsningsregeln ska baseras på resultatmåttet EBITDA (Resultat före skatt, finanskostnader och av- och nedskrivningar). Avdragsutrymmet begränsas till negativt räntenetto på 30 procent av EBITDA. I ursprungsförslaget var avdraget maximerat till 25 procent.

Specialregler för byggande av hyresrätter

Bolagsskatten sänks successivt till 20,6 procent från 2021, från dagens nivå på 22 procent.

De nya skattereglerna ska gälla från 1 januari 2019.

Källa: Regeringen

ANNONS