Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ståltillverkaren SSAB redovisar bokslut för 2018. Arkivbild.

Rapportrökare från SSAB

Ståltillverkaren SSAB redovisar ett vinstlyft för fjärde kvartalet 2018 och höjer utdelningen. På börsen är det tummen upp med ett rejält kurslyft för SSAB-aktien.

SSAB:s utsikter grumlas av politisk turbulens och svagare tillväxt.

"Den politiska turbulensen kring handelshinder och något svagare ekonomiska ledande indikatorer bidrar till en viss osäkerhet kring efterfrågan på stål framöver" skriver koncernchefen Martin Lindqvist i en kommentar.

Han tillägger att SSAB samtidigt ser positiva signaler från flera större kundsegment, vilket gör att bolaget bedömer utsikterna för första kvartalet 2019 som relativt goda.

Men på Stockholmsbörsen är bedömningen av SSAB:s bokslut för 2018 positiv. SSAB-aktien lyfter drygt 6 procent efter rapporten.

Före skatt lyfter SSAB:s vinst till 973 miljoner kronor för fjärde kvartalet i fjol. Det kan jämföras med vinsten före skatt på 636 miljoner kronor motsvarande period ett år tidigare.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 870 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Rensat för jämförelsestörande poster redovisar SSAB samtidigt en rörelsevinst på 1 035 miljoner kronor, mot 843 miljoner ett år tidigare. Analytiker hade i snitt räknat med ett justerat rörelseresultat på 1 072 miljoner kronor.

Omsättningen uppgick till 19 251 miljoner kronor, jämfört med 17 017 miljoner kronor ett år tidigare.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 1:50 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 1 krona per aktie.