Begravningsavgiften bekostar bland annat gravplats i 25 år. Arkivbild.
Begravningsavgiften bekostar bland annat gravplats i 25 år. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Räntor och underhåll gör sista vilan dyrare

Nästa år blir döden dyrare. Begravningsavgiften höjs till ungefär en tusenlapp för den som har en genomsnittlig inkomst.

ANNONS

I fjol sänktes begravningsavgiften med 0,3 öre. Men ökade räntekostnader och stora underhållsåtgärder har gjort att den nu behöver höjas med 1,9 öre till 27,7 öre per hundralapp. För en person som tjänar runt medianlönen – 350 000 kronor om året – innebär det en avgift på cirka 970 kronor per år, skriver Kammarkollegiet i ett pressmeddelande.

Begravningsavgiften bekostar bland annat rätt till gravplats i 25 år, kremering och lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler för dem som är folkbokförda i Sverige.

Avgiften ska betalas av alla som betalar skatt på arbetad inkomst till kommunen, oavsett religion. Den som är med i Svenska kyrkan betalar även en kyrkoavgift som täcker kostnader för präst och musik under begravningsceremonin.

ANNONS

Kammarkollegiet, som sorterar under finansdepartementet, fastställer avgiften. Den beräknas på den beskattningsbara förvärvsinkomsten och dras på skatten som ett engångsbelopp för ett helt år.

ANNONS