Enligt Farzad Golchin på rekryterings- och bemanningsbolaget Novare Potential är det viktigt att varje arbetssökande behandlas som individ och inte som en del av en grupp. Arkivbild.
Enligt Farzad Golchin på rekryterings- och bemanningsbolaget Novare Potential är det viktigt att varje arbetssökande behandlas som individ och inte som en del av en grupp. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Rätt stöd för arbetslösa viktigare än någonsin

Under coronapandemin är rätt stöd för arbetssökande viktigare än någonsin. Det gäller inte minst nyanlända som redan tidigare hade svårt att komma ut i arbetslivet.

ANNONS

– Det krävs ofta inte mer än ett möte på en timme för att skapa kontakt till ett nätverk som ger jobb, säger Amelie Silfverstolpe på Yrkesdörren, en jobbförmedlare för nyanlända.

Coronaepedemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden. Men även tidigare den hade gruppen nyanlända extra svårt att komma ut i arbetslivet.

– Först och främst är nyanlända inte en homogen grupp. Men det är klart att det är annorlunda nu än tidigare då vi exempelvis hade arbetskraftsinvandring, då kom folk till ett jobb som väntade på dem. Nu är det fler flyktingar och det innebär andra utmaningar, säger Eeva Vestlund, avdelningschef på Arbetsförmedlingen.

ANNONS

Många nyanlända, ofta de med högre utbildning sedan tidigare, söker sig till privata aktörer för att hitta rätt på arbetsmarknaden.

– Det handlar inte om att de är bättre än vi, det handlar om att komplettera varandra. Vi ser våra fristående aktörer som partner i det här, säger Eeva Vestlund.

"Annan metodik"

Flera företag som inriktar sig på att hjälpa nyanlända få jobb som TT pratat med bekräftar bilden av att det rör sig om ett samarbete med Arbetsförmedlingen, snarare än en konkurrens.

– Vi jobbar efter en helt annan metodik, vi kan vara mer flexibla och anpassa oss efter den arbetssökande medan Arbetsförmedlingen måste jobba med de jobb som finns tillgängliga, säger Amelie Silfverstolpe, initiativtagare till Yrkesdörren, en icke vinstdrivande verksamhet finansierad av börsbolaget Axfood via en stiftelse.

Farzad Golchin, vd på rekryterings- och bemanningsbolaget Novare Potential, understryker vikten av en individuell infallsvinkel.

– Arbetsförmedlingen har en enormt diversifierad grupp att ta hand om, det kan vara allt från de som varken kan läsa eller skriva till de som är extremt högutbildade. De har inte haft tillräckligt specialiserade sätt att hantera alla individer, säger han.

Utveckling viktigt

En del av de privata aktörer som TT pratat med är mer kritiska till Arbetsförmedlingens upplägg och resultat, en företagare som vill vara anonym säger att systemet är "för inrutat och att allt tar för långt tid". En annan säger att Arbetsförmedlingen har "för lite krav på att leverera".

ANNONS

Eeva Vestlund säger att det är viktigt att Arbetsförmedlingen fortsätter att utveckla sitt arbetssätt.

– Och det är något vi gör hela tiden också. Vi jobbar inte på samma sätt som vi gjorde för 25 år sedan. Det vi gjorde då var rätt för den tiden, och som vi jobbar nu är rätt, men vi behöver fortsätta utvecklas och fortsätta utveckla samarbetet med privata aktörer.

TT: Finns det något område där du tycker att Arbetsförmedlingen har utvecklingspotential?

– Vi får inte stå still, men det gör vi inte heller. För nyanlända handlar det ofta om att få ett nätverk. Det är en viktig del i att komma in på arbetsmarknaden som man saknar när man inte varit i Sverige och exempelvis sommarjobbat i unga år.

Marcus Alexandersson/TT

– Först och främst är nyanlända inte en homogen grupp, konstaterar Eeva Vestlund på Arbetsförmedlingen. Arkivbild.
– Först och främst är nyanlända inte en homogen grupp, konstaterar Eeva Vestlund på Arbetsförmedlingen. Arkivbild. Bild: Bertil Enevåg Ericson/TT
ANNONS