Det blir högre hyreshöjningar i år. Arkivbild.
Det blir högre hyreshöjningar i år. Arkivbild.

Politisk överenskommelse spädde på hyrorna

Hyrorna för drygt 775 000 lägenheter, över hälften av det totala beståndet, är klara och ökningarna är på en betydligt högre nivå än de varit de senaste åren, rapporterar Hem & Hyra.

ANNONS
|

I genomsnitt ligger höjningen på 1,89 procent för allmännyttan och 2,03 procent för de privata fastighetsägarna. Ökade kostnader för värme, vatten och avlopp och stort behov av upprustningar ligger bakom höjningarna men en ytterligare faktor är att förhandlingarna skett i skuggan av januariöverenskommelsen mellan S, MP, C och L. Där finns både "hot" om marknadshyror och mer statlig inblandning i hyressättningen.

Mot den bakgrunden vill parterna visa att dagens förhandlingar ­fungerar smidigt. Avtalen blev också klara ovanligt tidigt på året.

- Det blev väldigt högt, men vi ville inte stranda i år igen. ­Förhandlingarna ­skedde samtidigt som regerings­pusslet pågick och där dagens hyressättning ifrågasätts. Klart att det påverkar, ­säger Yngve Sundblad, ordförande i Hyresgästföreningens förhandlingsdelegation för Svenska bostäder, till Hem&Hyra.

ANNONS

Högst höjning i landet, tre procent, står Orsabostäder för. Tingsrydsbostäder hör till en handfull fastighetsbolag som inte höjer hyran alls.

TT

ANNONS