Socialdemokraten Ulf Olsson (tv), ordförande, och Joakim Larsson (M), förste vice ordförande för Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) förhandlingsdelegation berättar på en pressträff att man går pensionärerna till mötes.
Socialdemokraten Ulf Olsson (tv), ordförande, och Joakim Larsson (M), förste vice ordförande för Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) förhandlingsdelegation berättar på en pressträff att man går pensionärerna till mötes.

Pensionärer får kompensation tidigast i april

Trycket blev för stort och SKL såg det orimliga. De runt 150 000 pensionärer som drabbats av en rejält sänkt tjänstepension kompenseras. Pengarna kommer dock tidigast i april, retroaktivt.

ANNONS
|

Strax före jul avslöjade TT att omkring 150000 pensionärer, i huvudsak 80 år och äldre som tidigare jobbat i kommuner och landsting skulle få en rejält sänkt tjänstepension, som mest 40 procent eller uppemot 1500 kronor i månaden. När pensionsbeskeden i januari började dimpa ner i brevlådorna gick telefonerna varma hos fack, pensionärsorganisationer, pensionsbolag och arbetsgivare, varvid facken och pensionärsorganisationerna höjde rösten och hotade med rättsliga åtgärder.

Får tillbaka tusenlapp

Arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) inser nu det orimliga och tar ansvar för den uppkomna situationen. Alla politiska partier i förhandlingsdelegationen var eniga.

ANNONS

- Det har fått olyckliga konsekvenser som ingen kunnat förutse, säger Ulf Olsson (S), ordförande för SKL:s förhandlingsdelegation, vid en pressträff.

Före detta läraren Stefan Nilsson får därmed tillbaka 980 kronor i månaden, som han annars hade blivit av med.

- Det är ju valår i år, det kan ha haft betydelse, säger han om det nya beskedet.

Själv hade han klarat sig:

- Men för många kan det där nog ha varit ett dråpslag.

Förhandla vidare

Kompensationen gäller för hela 2018, vilket innebär att samma tjänstepension som under 2017 nu kommer att betalas ut. Men rent praktiskt kommer inte pengarna i plånboken förrän tidigast i april, retroaktivt från januari, enligt Ulf Olsson.

ANNONS

Därefter ska SKL och facken inför framtiden förhandla om avtalet så att inte samma situation uppstår igen.

Kompensationen innebär att tjänstepensionerna blir omkring en miljard kronor dyrare för kommuner och landsting än vad de annars skulle ha blivit. Men det kommer inte att upplevas som någon ekonomisk smäll eftersom de ändå har budgeterat för oförändrade pensionsutgifter 2018, enligt Ulf Olsson.

Mycket pengar

- Väldigt glädjande att SKL insåg det orimliga. Nu ser jag fram emot konstruktiva förhandlingar så att det här aldrig ska hända igen, säger Kommunals ordförande Tobias Baudin.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén tror att trycket i kombination med de orimliga konsekvenserna bidrog till att SKL så snabbt gav med sig.

- Över 1000 kronor i månaden för en pensionär är mycket pengar, säger hon.

TT

Fakta: Så funkar tjänstepensionen

Den rejält sänkta tjänstepensionen för cirka 150000 pensionärer, gäller före detta kommun- och landstingsanställda i huvudsak över 80 år gamla, hänger ihop med att tjänstepensionssystemet gjordes om när den statliga pensionen ändrades på 1990-talet.

Bakgrunden är att tjänstepensionen och den statliga pensionen i kommunsektorn har konstruerats så att de är kommunicerande kärl. Tanken är att de två systemen tillsammans ska ge en totalpension, bruttopension.

När tjänstepensionssystemet gjordes om 2003 fick det till följd att den kommunala tjänstepensionen sänktes rejält i år som en följd av att olika index föll ut oväntat. Detta har inträffat även några tidigare år, men då i betydligt mindre skala.

Källa: SKL

Fakta: 20000 fick minst 750 i sänkning

130000 pensionärer fick sänkt tjänstepension på januaribeskedet, enligt pensionsbolaget KPA som hanterar merparten av de före detta kommunal- och landstingsanställdas pensioner.

85 procent av dessa fick en sänkning med mellan noll och 750 kronor. Resten, närmare 20000, fick en sänkning på mellan 750 och 1500 kronor.

Utöver dessa hanterar Skandia cirka 35000 pensioner.

Källa: KPA, Skandia

ANNONS