Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inflationen var lägre i februari än i januari, visar ny statistik från SCB. Arkivbild.

Otippat låg inflation: "Räntehöjning dröjer"

Inflationssiffrorna för februari var betydligt lägre än vad såväl Riksbanken som marknaden räknat med. Kronan försvagas och någon räntehöjning blir det inte förrän en bra bit in i 2020, tror Nordeas chefanalytiker Torbjörn Isaksson.

Ett huvudbry för Riksbankschefen Stefan Ingves, men kanske ett desto mera betryggande besked för Sveriges bolånetagarna som fruktar snabbt stigande räntor.

Riksbanken hade räknat med en inflation på 2,4 procent i februari, men nya siffror från Statistiska centralbyrån (SCB) visar på en betydligt lägre prisökningstakt jämfört med samma månad förra året – 1,9 procent enligt måttet KPIF, där effekterna av bolåneräntor är borträknade.

- Jag ska säga att detta var betydligt lägre än vad vi också hade räknat med, säger Nordeas chefekonom Torbjörn Isaksson.

"Överraskande"

Analytiker hade enligt Reuters sammanställning i genomsnitt väntat sig en inflation på 2,0 procent. Enligt Isaksson kan skillnaden inte bara förklaras av oväntat låga energipriser.

- Även om man bortser från det så var det överraskande. Särskilt med tanke på att kronan har varit svag ett tag vilket normalt brukar lyfta inflationen.

Riksbanken har aviserat att nästa räntehöjning från minus 0,25 procent kommer i höst, men Nordeas chefekonom är nu än mer övertygad om att det dröjer en bra bit in på 2020.

TT: Hur påverkas bostadsmarknaden?

- Det ser inte ut att bli några snabba räntehöjningar, och det är såklart lugnande för bostadsmarknaden, säger Isaksson, men tillägger att det för den skull inte innebär stigande bostadspriser.

- Däremot kanske risken för fallande bostadspriser minskar.

Kronan försvagas

Den totala inflationen enligt måttet KPI uppgick också till 1,9 procent i årstakt. Även månadsförändringen var densamma som för måttet KPIF – jämfört med januari ökade konsumentpriserna med 0,7 procent i båda fallen.

Den svenska kronan försvagas gentemot euron efter det att inflationssiffran för februari publicerats. En euro kostar nu 10:57 kronor, jämfört med 10:55 kronor tidigare.