Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s president Joe Biden. Arkivbild.
USA:s president Joe Biden. Arkivbild. Bild: Susan Walsh/AP/TT

Opec stryper oljekranarna – Biden besviken

Oljekartellen Opec, Ryssland och andra stora oljenationer stryper oljeproduktionen med 2 miljoner fat olja per dag. Det är den största begränsningen sedan 2020 och möts med besvikelse från Washington.

Onsdagens besked var i linje med marknadens prognoser och spås inte få en nämnvärd betydelse, eftersom flera medlemsländer redan nu har en underproduktion efter att oljepriset fallit drastiskt de senaste månaderna.

Det fanns även förslag om att sänka produktionen med 1–1,5 miljoner fat per dag, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg.

I ett uttalande från Vita huset uttrycker USA:s president Joe Biden besvikelse över oljenationernas "kortsiktiga beslut att strypa produktionen" medan världen fortfarande försöker hantera effekterna av Rysslands invasion av Ukraina, skriver CNBC.

Biden-regeringen har också gett order om att släppa ytterligare tio miljoner fat olja från USA:s strategiska reserver och ska "konsultera kongressen om ytterligare verktyg för att minska Opecs kontroll över energipriserna", fortsätter uttalandet.

Enligt Bloombergs uppgifter har man i Vita huset tidigare diskuterat andra tillvägagångssätt, bland annat ett amerikanskt embargo mot export av bensin, diesel och andra raffinerade produkter, om Opec skär ner för mycket.

Samtidigt är EU på väg att göra upp om ett nytt sanktionspaket mot Ryssland, som kraftigt skulle begränsa den ryska möjligheten att finansiera sitt krig i Ukraina med oljeintäkter. USA försöker också få allierade bland G7-länderna att införa ett pristak på rysk olja.

Rysslands vice premiärminister Aleksander Novak som företräder Putinregeringen. Arkivbild.
Rysslands vice premiärminister Aleksander Novak som företräder Putinregeringen. Arkivbild. Bild: Tass/AP/TT