Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byggfacken har räknat ut att runt 50 000 utländska byggjobbare är verksamma i Sverige. Arkivbild.

Olika bud om utländska byggjobbare

Runt 50 000 utländska byggjobbare är verksamma i Sverige, enligt en uträkning från byggfacken, skriver Dagens Samhälle. Byggföretagen förhåller sig dock skeptiska till den siffran.

Enligt den officiella statistiken fanns bara drygt 16 000 utländska byggnadsarbetare verksamma i Sverige under våren. Och det är den enda siffran som branschorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI) förhåller sig till.

"Vi har, utifrån byggbranschens system med närvaroliggare ID06 samt Arbetsmiljöverkets statistik, inte kunnat finna siffran som byggfacken hänvisar till", skriver Mats Åkerlind, tillförordnad vd för BI, i en kommentar.

Men genom att räkna på bygguppdragens omfattning mot antalet tillgängliga arbetare har byggfacken kommit fram till en helt annan siffra.

Många kan vara i landet utan giltiga papper.

- Det kostar 400 kronor för en ukrainare eller uzbek att få tag på ett EU-pass. Det här har blivit en etablerad handel som ländernas myndigheter ser mellan fingrarna med, säger Calle Fridén, ombudsman för Seko som organiserar väg- och anläggningsarbetare, till tidningen.

"Sveriges Byggindustrier har under en längre tid aktivt verkat mot svartarbete och för en sund konkurrens. De seriösa företagen, de enskilda människorna och samhället drabbas hårt av fusket. Det är inte acceptabelt", skriver Mats Åkerlind.