Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Arkivbild.

Olika bud om nya pengar till AF

Några nya pengar till myndigheten för att lindra konsekvenserna av Arbetsförmedlingens jättevarsel blir det inte i vårbudgeten, enligt arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Fast lite kan det bli, hälsar samarbetspartierna C och L.

- Min bedömning är att det inte blir mer än marginella förändringar, säger Ylva Johansson.

Varslet är till att börja med en direkt konsekvens av M/KD-budgeten som tillsammans med SD röstades igenom före jul. Nu får de partierna ta ansvaret, enligt statsminister Stefan Löfven (S).

- Nu får de tre partierna med Ulf Kristersson i spetsen stå i skamvrån och så ska de vända sig till dem som nu fått det här varslet och säga att vi gjorde det här fullt medvetet på en servettskiss. Nu får ni lida för det, säger Löfven.

- Det är ju inte på grund av vår budget. I stort sett alla gör samma bedömning just nu att Arbetsförmedlingen måste förändras ganska rejält. Det kom en utredning i dag som säger samma sak och den här nya politiska konstellationen verkar vara inne på samma tankegångar också, säger M-ledaren Ulf Kristersson som ser en stor effektiviseringspotential.

Även JA-avtalet påverkar

Även regeringens överenskommelse med C och L, det så kallade januariavtalet (JA), påverkar Arbetsförmedlingens beslut.

- Ja, det är korrekt. Nu har vi ett budgetsamarbete med fyra partier, där två av de partierna har en mycket lägre ambitionsnivå för arbetsmarknadspolitiken än vad vi socialdemokrater har, och det är klart det kommer också att påverka även framtida budgetar, säger Ylva Johansson.

Centerpartiet öppnar dock för mer pengar, oklart på vilket sätt och till exakt vad. C har varit pådrivande för att få igenom en genomgripande förändring av Arbetsförmedlingen.

- Det som är viktigt är att göra om myndigheten i grunden. Att se till att alla de som har varit duktiga arbetsförmedlare runt om i landet får ett bättre uppdrag, att de får andra aktörer så att matchningen förbättras, säger C-ledaren Annie Lööf.

Ingen hemlighet

Hon säger samtidigt att det är viktigt att myndigheten fungerar under tiden som omgörningen sker.

- Det kommer att tillföras medel till Arbetsförmedlingen just för att kunna genomföra den stora förändring av Arbetsförmedlingen som vi vill se. Den stora förändringen kommer att genomföras under de kommande tre åren. Under tiden måste myndigheten fungera på ett så bra sätt som möjligt, säger Lööf.

TT: Så Arbetsförmedlingen kan räkna med mer pengar i vårändringsbudgeten i april?

- Vi får vänta tills vårbudgeten läggs om ett par månader, men jag tror inte att det är någon hemlighet att det kommer att tillföras medel till Arbetsförmedlingen, säger Lööf.

Ineffektivt arbete

Liberalerna kommer också att vara med och förhandla om vårändringsbudgeten.

- Arbetsförmedlingen har fått enormt mycket kritik på goda grunder för att den är ineffektiv och det finns mycket pengar som går till olika åtgärdsprogram som varit ineffektiva. Så min bedömning är att det går att göra stora effektiviseringar på Arbetsförmedlingen, säger partiledaren Jan Björklund.

Han tillägger att exakt hur effektiviseringarna ska "kalibreras" beror på hur konjunkturen ser ut att bli.

Ylva Johansson tror att de stora neddragningarna, både i Arbetsförmedlingens anslag och i de arbetsmarknadspolitiska programmen, kommer att få "betydande konsekvenser".

- Men jag är minister och jag tänker genomföra den överenskommelse som vi fyra partier har träffat och den innebär mindre resurser och en grundläggande reformering av Arbetsförmedlingen. Och det tänker jag genomföra på bästa sätt, fortsätter hon.