Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Telias förre vd Lars Nyberg under den sista rättegångsdagen i Stockholms tingsrätt i onsdags.

Nyberg: Telia offrar oss för sänkta böter

Telias förre vd Lars Nyberg uppges nu även i USA utredas för brott. I sin första intervju på nästan sex år är Nyberg starkt kritisk till att Telia ska ha pekat ut honom som skyldig till mutor för amerikanska åklagare.

Nyberg väljer att låta sig intervjuas av TT när rättegången just avslutats mot honom, förre affärsområdeschefen Tero Kivisaari och en tidigare bolagsjurist.

Telia ingick i fjol en överenskommelse med USA:s justitiedepartement (DOJ), tillika åklagarmyndighet, där bolaget som sådant men inga fysiska personer erkände mutbrott i samband med sina affärer i Uzbekistan. Att som företag samarbeta med myndigheterna ger rabatt på bötesbeloppet, och de tre som ställts inför rätta i Stockholms tingsrätt under hösten anser att de därför nu utpekas av Telia gentemot DOJ.

- Det tycker jag jävla illa om, säger Lars Nyberg.

Den tidigare vd:n är också upprörd över att företaget inte ens har kontaktat honom på fem år för att få hans bild.

De tre som åtalats i Sverige har fått veta att de är föremål för en brottsutredning från sina amerikanska advokater, som varit i kontakt med DOJ. Men de tre har inte delgivits misstanke, vet inte vilka betalningar som misstankarna kan avse eller vilket brott de påstås ha begått.

Uppgifterna bekräftas för TT av deras svenska advokater. Både Telia och DOJ avböjer att kommentera.

Inte åka till USA

Nyberg befarar att friande domar i Sverige skulle kunna följas av en ny process i USA.

- Rådet från advokaten är: ”Åk inte till Amerika”, säger han.

Amerikansk korruptionslag är mycket vidsträckt. Det kan räcka att misstänkta mutor betalats i amerikanska dollar, eller att en brottsplan passerat en mejlserver i USA, för att DOJ ska anse sig ha rätt att utreda brott.

Den svenske åklagaren Gunnar Stetler vill inte kommentera de amerikanska uppgifterna. Han yrkar på högst straff för Kivisaari – sju år och nio månader – och långa, opreciserade fängelsestraff även för de andra, för att ha mutat diktatorsdottern Gulnara Karimova. De förnekar alla brott. Rättegången avslutades i onsdags.

Det har varit en alldeles för lång väntan, sex år, på rättegång, anser Nyberg, och ett slut på hans karriär. Han säger sig inte ha gjort något fel.

Under utredningen har det framkommit dokument som styrker att partner i Uzbekistan ytterst var diktatorsdottern. De misstänkta visste det redan då man gick in i landet 2007, hävdar åklagaren. Enligt Nyberg var det bara rykten.

Presidentdotter okej

TT: Om du visste att du gjorde affär med Gulnara Karimova, vad skulle du ha gjort då?

- Då hade jag gått till chefsjuristen och frågat om det är ett legalt problem. Och är man riktigt klok så går man också och får en second opinion, som typ (advokatbyrån) Mannheimer Swartling: "Kan man göra affärer med en presidentdotter?" Och svaret är ju ja. Och det var ju det som chefsjuristen sade 2013 till och med, säger Nyberg.

TT: Men givet det du vet i dag: Hon fick pengarna när ni fick licenserna, kan du förstå att det inte ser så snyggt ut?

- Ja, det kan jag ju absolut förstå. Du måste följa lagen. Du får inte ens vara i gråzonen i mina ögon. Men man ska ha klart för sig att i de här korrumperade länderna går det till på ett annorlunda sätt än vad vi är vana vid i Sverige. Och vill man inte vara i närheten av det, då ska man inte vara i hälften av alla länder i världen, säger Nyberg och upprepar därmed ett citat i en intervju med Svenska Dagbladet 2008.

TT: Och då är ju frågan om man ska det, förstås.

- Ja, och då kan du ju fundera lite över svenskt näringsliv, var de finns någonstans. Vårt land bygger ju på exportindustrin.

Kan inte vinna debatten

Nyberg har, efter sin avgång från Telia 2013, inte låtit sig intervjuas i massmedier förrän nu.

TT: Varför har du dragit dig för att ge din version?

- Jag gjorde bedömningen att det inte hade underlättat. Jag kan ha haft fel i det. Men när man blir anklagat för nåt, och det här har hållit på så länge, och du har en åklagare som är ute 25 gånger i pressen, och talar om att de är jätteskyldiga, de här pojkarna, då har du inte så mycket att säga till om. Du kan definitivt inte vinna debatten. Det är omöjligt. Då är det bättre att tiga.

Telia säljer billigt

På frågan hur han anser att Telia sköts i dag, svarar Nyberg:

- Jag har ingen insyn, men jag ser ju resultaten och de tycker jag är intressanta.

Han påpekar att bolaget hade en vinst före avskrivningar (så kallad ebitda) under hans tid på cirka 36 miljarder kronor, inklusive Eurasien, medan den nu är på omkring 25, visserligen minus Eurasien.

- Men nu har man ju ingenting kvar av Eurasien, man har ju sålt allting, och till väääldigt låga priser som jag upplever det. Men det är klart, det finns ju inte så många köpare.

Dom väntas den 15 februari.