Södra Norrbotten kan bli ett intressant område för prospektörer i framtiden. Arkivbild.
Södra Norrbotten kan bli ett intressant område för prospektörer i framtiden. Arkivbild.

Nya heta mineralmöjligheter kartlagda

Guld, grafit, kobolt eller en ny stor kopparfyndighet? Kanske kan svensk gruvnäring bli riktigt het igen - nu har möjligheterna att hitta nya mineralfynd i norra Sverige kartlagts.

ANNONS
|

Under flera år har Sveriges geologiska undersökning (SGU) genomfört en rejäl kartläggning av de geologiska förhållandena i de södra delarna av Norrbottens län.

- Det här har varit en vit fläck på kartan över malmpotentialer tidigare. Området har inte varit riktigt undersökt, säger Ildiko Antal, enhetschef för ekonomisk geologi på SGU.

Prospekterare ska lockas hit

Det finns tre stora områden i landet där de geologiska förutsättningarna för att hitta olika slags mineraliseringar är stora, berättar hon. I de norra delarna av Norrbotten, i Bergslagen och i Skellefteåfältet är förekomsten av olika slags metaller och mineraler bättre känd. Men södra Norrbotten kan nu bli ett nytt område som lockar till sig prospektörer.

ANNONS

- En undersökning som den här är grunden för all prospektering. Malmfyndigheter styrs av geologiska förutsättningar. Vi har inte letat specifikt efter olika metaller, men undersökt förutsättningarna med geologiska, geofysiska och geokemiska metoder för att se var det finns möjligheter för nya fynd. Undersökningen är också till nytta i andra sammanhang, som för att hitta vatten i berget eller för få fram bra ballastmaterial, säger hon.

Det visar sig att det finns goda möjligheter att hitta flera olika slags mineraler. Både gamla välkända som järn och koppar, men också sådana som blivit heta genom ny teknik, som grafit och olika sällsynta jordartsmetaller.

Frågan är om det kan vara värt för företag att prospektera för nya gruvor i södra Norrbotten.

- Jo, det tror vi. Gruvnäringen är väldigt konjunkturbunden, men SGU:s kartläggning är användbar i många år framöver, säger Ildiko Antal.

ANNONS

Jobb och tillväxt

Näringsminister Mikael Damberg (S) vädrar nya möjligheter till jobb och tillväxt.

- Nu ser vi en spännande utveckling. Svensk gruvindustri kan bli en förutsättning för grön utveckling, med innovationskritiska metaller för till exempel batterier och vindkraft. Litium, som exempelvis batteritillverkaren Northvolt behöver, upptäcktes första gången i Sverige. Nu spås litiumbehovet öka med 2500 procent till 2030, säger han.

Han pekar också på stora möjligheter till fynd av grafit, som behövs för att utveckla flera nya tekniker.

- Den här undersökningen är ett grundarbete som visar var det kan finnas fyndigheter. Den är mer långsiktig, för kommande gruvdrift under flera decennier framåt. Men vi ser ett ökat intresse för innovationer.

- Vi ska följa svensk lagstiftning och svenska miljökrav, och de är tuffa. Men om fler företag är intresserade av att prospektera leder det till jobb och tillväxt, säger Mikael Damberg.

ANNONS

TT

Fakta: Gruvprospektering

Den som vill undersöka en fyndighet behöver ett undersökningstillstånd. Bergmästaren beslutar, och tillståndet gäller ett visst område under tre år. Tiden kan förlängas med tre år i taget i max 15 år. Om miljön påverkas väsentligt måste även länsstyrelsen ge särskilt tillstånd.

Om fyndigheter upptäcks ger bergmästaren i samråd med länsstyrelsen bearbetningskoncession, som normalt gäller i 25 år.

Källa: Bergsstaten

ANNONS