Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wang Shouwen. Bild från en presskonferens i Peking i juni.

Nya handelssamtal USA–Kina på gång

På inbjudan av USA skickar Kina om någon vecka sitt handelssändebud Wang Shouwen till Washington, meddelar regimen i Peking. Beskedet väcker hopp om en lösning på handelskonflikten. Men mötet är på relativt låg nivå.

- Det är svårt att säga hur samtalen kommer att gå, men det är en positiv signal att de två länderna letar efter en kompromiss, säger Makoto Sengoku, analytiker vid Tokai Tokyo Research.

- Om de var fast inställda på att fajtas skulle de inte träffas.

Wang ska träffa David Malpass, högt uppsatt på USA:s finansdepartement. I övrigt har det varit tyst om förhandlingar under sommaren, då de båda ekonomiska supermakterna snarare utbytt löften om hur många och höga handelshinder som ska resas.

De senaste kända direkta samtalen var mellan USA:s handelsminister Wilbur Ross och Kinas vice premiärminister Liu He i Peking i juni.

Att Malpass chef, finansminister Steven Mnuchin, inte verkar vara inblandad denna gång sänker dock förväntningarna.

Och det ser svårt ut att undvika nästa upptrappning i handelskriget. De båda länderna införde nya tullar på varor värda 34 miljarder dollar vardera den 6 juli. Nästa steg med tullar på varor värda ytterligare 16 miljarder dollar vardera ska träda i kraft om en vecka, den 23 augusti.