Det råder rekordhöga priser för pappersmassa och trävaror på världsmarknaden. Arkivbild.
Det råder rekordhöga priser för pappersmassa och trävaror på världsmarknaden. Arkivbild.

Nya höjder för svensk skogsindustri

Det ser mycket ljust ut för svensk skogsindustri. Intresset för trävaror är det högsta någonsin och priset för pappersmassa har nått nya rekordnivåer.

ANNONS
|

De senaste två åren har priset för brädor och plank stigit globalt, en gynnsam situation för svenska sågverk, som tillsammans utgör den tredje största exportören av trävaror i världen. Även pappersmassaindustrin går för högvarv där priset för barrsulfatsmassa nått nya rekordnivåer.

- Det ser oerhört bra ut för svensk skogsindustri. Och vad som är än mer fantastiskt är att det är en bransch där det såg nattsvart ut för bara fem år sedan, säger Johan Freij, affärsområdeschef för skog och lantbruk på Danske Bank.

ANNONS

Historiska prisnivåer

Mångmiljardinvesteringar gjorda av bland annat SCA, som till sommaren öppnar en ny anläggning i Östrand, innebär en rejält ökad produktion av pappersmassa i Sverige. Det faller samman med historiskt höga massapriser som nu nått 1130 dollar per ton.

Och skulle efterfrågan för trävaror fortsätta stiga ända fram till i påsk så är det den längsta prisökningsperioden på 30 år.

- Det är en extremt cyklisk bransch. Men till skillnad från tidigare har prisuppgången för trävaror skett stadigt och kontinuerligt den här gången, säger Johan Freij.

Storspelaren Kina

Skälen till konjunkturtopparna är bristen på pappersmassa och trä samtidigt som orderböckerna fortsätter vara välfyllda. För trävarumarknaden är Kina en nyckelspelare, som bara under 2017 importerade 24 miljoner kubikmeter barrträvaror. Men med en sådan marknadspåverkan kommer också risker.

- Skulle det bli en sättning i Kina påverkas hela världsmarknaden.

Trots att skogen och skogsindustrin nu befinner sig i ett gyllene läge vill Johan Freij höja ett varningens finger.

ANNONS

- Det är viktigt att man inte utmålar en evigt rosenskimrande framtid. Det här är volatila branscher.

TT

Fakta: Brist på massaved

Lagren för massaved runt om i Sverige var vid årsskiftet de lägsta sedan 2004. Under 2018 har vedlagren sjunkit med 35 procent.

Den mest dramatiska lagerminskning av massaved har skett i Sydsverige, där har det sjunkit med 54 procent i år.

Minst sänkning har skett i norra Sverige, med 23 procent.

Priset för ett ton pappersmassa (Nordisk barrsulfatsmassa) har stigit från 1070 dollar i februari till dagens 1130 dollar per ton. Det är det högsta massapriset som någonsin uppmätts.

Källa: Danske Bank

ANNONS