Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mörka moln över Washington – även budgetmässigt. Arkivbild.

Nya biljonhål väntas i USA:s statsbudget

När USA:s president Donald Trump på måndag lägger fram sin statsbudget är det en månad för sent och sannolikt med nya biljonhål som måste fyllas med lån. Ändå väntas siffrorna tas emot med en axelryckning.

Förseningen förklaras med vinterns delvisa nedstängning av statsapparaten – vilket också är en illustration av de politiska konflikter i Washington som gör att presidentens budget för 2020, oavsett hur den ser ut, inte lär ha en chans.

Enligt expertisen väntas kongressen rösta nej, och sedan även misslyckas med att enas om ett eget alternativ. Åtminstone fram tills budgetåret 2019 löper ut i månadsskiftet september–oktober, då en uppgörelse måste slutas under bilan om inte statsapparaten ska stängas ned igen.

- Det vi har nu är i praktiken regerande på autopilot, och det är inte hälsosamt, säger Stephen Moore vid den konservativa tankesmedjan Heritage Foundation till nyhetsbyrån Reuters.

Under tiden har USA:s statsskuld tickat förbi 22-biljonersstrecket. I dollar alltså, vilket motsvarar över 200 000 miljarder kronor. Hade skulden varit jämnt fördelad över jorden hade USA därmed varit skyldigt varenda levande människa 25 000 kronor.

Och skulden galopperar bara vidare. 2019 års budgetunderskott väntas landa på 900 miljarder dollar, och ingenting tyder på bättre finanser nästa budgetår.