En ny vikbar Huawei-telefon presenterades i dag på mobilmässan i Barcelona.
En ny vikbar Huawei-telefon presenterades i dag på mobilmässan i Barcelona.

Ny kinesisk telefon slår prisrekord

Drygt 24 000 kronor kommer det att kosta för den som vill ligga i framkant när det gäller mobiltelefoner. I juni ska nya värstingen finnas i butik: kinesiska Huaweis vikbara 5G-telefon.

ANNONS
|

Den nya luren, MateX, presenterades på söndagen i spanska Barcelona, bara dagar efter det att konkurrenten Samsung lyft på förlåten till en likaledes vikbar telefon. Även den lär komma att kosta över 20000 kronor.

MateX kommer alltså att fungera i det nya mobilnätet 5G, som nu håller på att installeras runtom i världen enligt Richard Yu, chef för Huaweis avdelning för konsumentprodukter. Han tillstår att telefonen är "väldigt dyr" men säger enligt AFP att företaget arbetar med få ned priset.

I vikt läge är skärmen 6,6 tum stor. Utvikt blir skärmen nästan kvadratisk och 8 tum, något större än Samsung-konkurrenten. Ihopvikt är telefonen 11 millimeter tjock.

ANNONS

- Våra ingenjörer har jobbat med den här skärmen i tre år, sade Richard Yu vid presentationen på mobilmässan Barcelona.

Huawei, som är världens näst största tillverkare av smarta telefoner, sålde i fjol 206 miljoner telefoner – att jämföra med 150 miljoner 2017. Men branschen som helhet tampas med vikande försäljningssiffror. Förra året föll den totala försäljningen med fyra procent, medan världsledande Samsung tappade åtta procent.

TT

ANNONS