Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En modifierad variant av Teslas mest exklusiva bil Model X står beredd att påbörja färden i Elon Musks första hypersnabba biltunnel i Los Angeles.

Ny hypersnabb Musktunnel testas

Den första tunneln i Elon Musks nya projekt för att skapa en ny, hypersnabb transportlinje för bilar har presenterats. Premiären sker i Los Angeles och tanken är att projektet ska expandera och lanseras i fler städer.

Bakom tunneln står Musks företag The Boring Company ("Borrföretaget"), Musks senaste satsning för att lösa transportproblem i Los Angeles och andra storstäder.

Tunneln är en del av Musks vision om att skapa ett underjordiskt nätverk för bilar, företrädelsevis Tesla-modeller, där fordonen sänks ner under marken och sedan kopplas till ett spår och drivs fram i en hastighet på uppåt 240 kilometer i timmen.

- Det hela är ganska simpelt, något nobelpris är inte nödvändigt, säger Elon Musk.

Den tunnel som nu premiärkörs är 1,8 kilometer lång och ska fungera som ett sorts test inför framtida satsningar. The Boring Company, som Musk startade för två år sedan som ett sidoprojekt jämte Tesla och SpaceX, har tidigare meddelat att man planerar ett ständigt växande nät av underjordiska tunnlar i Los Angeles. Företaget räknar med att tunnlarna ska ha kapaciteten att slussa 4 000 bilar i timmen genom sina system.

- Det stora genombrottet är väldigt enkelt, det handlar om förmågan att kunna göra om en vanlig bil till ett passivt, stabilt fordon genom att montera på spårhjul, stabiliserande hjul, så att den kan åka i hög fart genom en liten tunnel, säger Elon Musk.

Idén till projektet väcktes i samband med att den omsusade miljardären tröttnade på att sitta i bilköer till och från arbetet i Los Angeles, en resa på över 90 minuter som Musk anser vara "själadödande".