Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På onsdagsmorgonen gick Stockholms sophämtare ut i vild strejk.

Nu ska Stockholms sopor hämtas – trots strejk

Sophämtarna i Stockholm fortsätter att strejka och tusentals väntar fortfarande på att få sitt avfall hämtat. Nu tar arbetsgivaren Reno Norden in resurser utifrån för att rädda fredagens och helgens sophämtning. Samtidigt stäms de strejkande i Arbetsdomstolen.

- Nu är det planering på hög nivå i alla läger, säger Katarina Johansson, enhetschef på Stockholm vatten och avfall.

- Reno Norden har kontakter ute med andra aktörer som hämtar i Stockholm i dag och som har tidigare erfarenhet av hämtning i Stockholm, så att det blir mer rörelse på sophämtningen under lördag och söndag.

"Kris på restauranger"

Planer på att vid behov köra sopbilar på nattid under helgen finns också. Enligt Katarina Johansson är det minst sophämtning på fredagar. Exakt hur många hushåll som ska få sina sopor hämtade under dagen vet hon inte.

De strejkande renhållningsarbetarna är inte medräknade i den nuvarande planen. I stället tar Reno Norden in personal från bland annat bemanningsföretag och från bolaget i grannkommuner.

Under onsdagen och torsdagen skulle sopor hos totalt runt 17 000 hushåll ha hämtats, något som blockerades av strejken. En del av hushållen fick sopor hämtade hos sig under torsdagen, men många väntar fortfarande på sopbilen.

- Vi gör allt för att få ut så mycket bilar som möjligt för att hämta sopor, säger Katarina Johansson.

- Vi ser också till att prioritera. Det är kris på restauranger, framför allt i innerstaden. De som har hämtning varje dag måste få det under dagen. Vi har fullständig koll på vad vi behöver göra. Vi ska se till att ta kontrollen.

Avvaktar med containrar

Andra prioriterade ställen att hämta sopor på är bland annat tunnelbanestationer och platser kopplade till äldrevård, av hygienskäl.

- Villorna är det lättare att hämta hos – kärlen står ute, säger Katarina Johansson.

Att ställa ut containrar avvaktar man med.

- Vi fokuserar på att hämta soporna hos våra kunder, så att de slipper börja springa med dem. Om vi inte kommer till något nolläge får vi börja överväga containrar på måndag.

Reno Norden har nu fört ärendet vidare till Arbetsdomstolen och kräver skadestånd på 5 000 kronor från var och en av de runt 50 sophämtare som strejkar, rapporterar SR Ekot.

Företaget vill att Arbetsdomstolen ska tvinga arbetarna att återgå till jobbet.

Joakim Guttman, central ombudsman på Transportarbetarförbundet, säger att facket i nuläget väntar på att se hur Reno Norden handlar.

- Vi får agera när och om man verkställer några avsked. Då kommer vi in som facklig organisation. Vi uppmuntrar våra medlemmar till att gå tillbaka och jobba.

TT har sökt Reno Nordens vd för en kommentar.