Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De eskalerade hoten mellan Nordkoreas ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump har sänkt börshumöret runtom i världen. Arkivbild.

Nordkoreaoro sänker börshumöret

Hårdare tongångar mellan USA och Nordkorea ger världens börser skrämselhicka.

USA:s president Donald Trump har blåst nytt liv i den geopolitiska oron efter att ha hotat med att besvara Nordkoreas potentiella attack mot USA med "eld och raseri".

Tongångarna mellan USA och Nordkorea har eskalerat på ett sätt som börserna inte har sett tidigare, enligt Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg.

- Tidigare har det mest varit börser i närområdet som har reagerat negativt på hot från Nordkorea. Men nu är det så pass långt gånget att många nu tar det på allvar på bred front, säger han.

Det har lett till att många investerare har flytt börsen och sökt sig till säkra hamnar som guld och statsobligationer. De långa marknadsräntorna föll både i Sverige och utomlands.

Råvarupriserna steg generellt. Spotpriset på guld ökade närmare 1 procent.

Först sågs nedgångar i Asien där Tokyobörsen föll med 1,3 procent och Kospi-index i Sydkorea tappade 1,1 procent. Därefter sjönk de ledande Europabörserna med 0,6–1,5 procent. Stockholmsbörsen var inget undantag och OMXS-index tappade 0,7 procent.

- Nedgångar brukar trubbas av med tiden. Men om det uppstår nya risker för en ökad militär konflikt kommer humöret på börsen att vara fortsatt negativt framöver, säger Jonas Olavi.