William D Nordhaus och Paul M Romer tilldelades Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2018.
William D Nordhaus och Paul M Romer tilldelades Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 2018.

Nordhaus: Trump försöker bara undvika trubbel

Ekonomipristagaren William D Nordhaus ser med oro på den klimatpolitik som förs av USA:s regering och president.

ANNONS
|

Yale-professorn är smått chockad över dagens besked. Han har ännu inte hunnit hämta sig sedan hans dotter ringt och meddelat den glädjande nyheten.

- Det är för tidigt att säga något, men det är verkligen fint, säger han till TT över telefon.

Och likt dagens andra ekonomipristagare, PaulM Romer, är även han överraskad.

- Självklart är jag det. Jag har inte suttit på någon förhandsinformation.

ANNONS

Deltog i att skapa ny forskning

Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne följer på en ödesdiger rapport från FN:s klimatpanel, vilken visar på stegrande konsekvenser kopplat till klimatförändringarna.

De negativa trender som pekas ut kommer inte som en nyhet för klimatekonomen Nordhaus, som har varit med sedan klimatforskningen tog vid på 70-talet.

- När jag började fanns inte ens ekonomisk klimatforskning. Sedan dess har det skett en totalomvandling och i dag är klimatforskning representerad i samtliga stora discipliner, säger han.

"Väldigt skrämmande"

Även om han inte är överraskad av de slutsatser som FN-panelen kommer fram till i rapporten ser han förfärat på utvecklingen.

- Det är väldigt skrämmande. Det är ett svårt ämne eftersom det sker gradvis, inte som vid en skogsbrand eller en orkan som du kan se från ditt fönster. Det blir inte lättare för oss människor att förstå sett till hur våra hjärnor fungerar. Man kan likna det vid rökning, väl över en viss gräns är effekterna oåterkalleliga.

ANNONS

Trumps politik "destruktiv"

Pristagaren är inte sen att ge sin egen president en känga. Han menar bland annat att Donald Trump aktivt försöker backa 40 års utveckling kopplat till klimatforskning.

- Jag tror inte att han har någon sammanhållen politik, även om han driver igenom beslut. Det verkar mest handla om att ändra på det som Barack Obama gjorde under sin tid som president. För honom (Trump) handlar det mest om att sänka skatter och undvika trubbel, säger WilliamD Nordhaus.

- Mycket av Trumps löst sammansätta politik är destruktiv, inte minst när det kommer till det internationella samarbetet och handelsfrågor. Vad gäller miljön så försöker Donald Trump och hans vänner omintetgöra de senaste 40 årens utveckling som klimatforskningen bidragit till i USA.

Lätt optimistisk

Det är dock inte enbart Trumps politik som medför konsekvenser, enligt Nordhaus. Marknadsekonomin har också bieffekter.

- Klimatförändring och miljöförstöring är några av marknadsekonomins baksidor, dessa går dock att korrigera. Alla de under som vi lever med i dag, såsom sjukvården, utvecklingen inom medicin och de teknologiska framstegen, har vi dock marknadsekonomin att tacka för.

ANNONS

Trots att Donald Trump har haft vissa framgångar med att dra tillbaka regleringar kopplade till klimatförändringar i USA är WilliamD Nordhaus försiktigt positiv.

- Han kan inte riva itu alla klimatlagar. Så fort han lämnar ämbetet plockar vi upp de bitar som han lämnar bakom sig.

TT

Fakta: WilliamD Nordhaus

Ekonomipristagaren WilliamD Nordhaus började sin forskningskarriär på Yale men fick sin doktorshatt på Massachusetts Institute of Technology (MIT) 1967. Strax efter det gick Nordhaus tillbaka till universitetet i New Haven, Connecticut och har sedan 1973 varit professor i såväl ekonomi som i miljöstudier på Yale.

William Nordhaus, som på 1990-talet utredde kostnaderna för att avveckla svensk kärnkraft, har fokuserat på samspelet mellan människan och naturen och de villkor som måste vara uppfyllda för att få en långsiktigt hållbar tillväxt med avseende på klimatförändringar.

Han har konstruerat en simuleringsmodell som används i FN:s klimatpanel IPCC:s process för att utvärdera klimatpolitiska åtgärder.

Källa: Yale University

ANNONS