Nextjets konkurs försämrar företagsklimatet i Norrbotten.
Nextjets konkurs försämrar företagsklimatet i Norrbotten.

Nextjetkonkurs slår mot företagare i norr

Företagare i Norrbotten upplever redan ett av de sämsta företagsklimaten i Sverige. Nextjets konkurs kan göra saken ännu värre.

ANNONS
|

- Det är klart att försvinner flyglinjerna så slår det ju direkt mot det lokala näringslivet jättehårt. Och framför allt mot våra inlandskommuner där Nextjet har trafikerat, säger Jan-Olov Nordström, regionchef på Svenskt Näringsliv i Luleå, till TT.

Dåligt kan bli sämre

Nyligen presenterade Svenskt Näringsliv resultatet på hur företagare upplever företagsklimatet i sin kommun. Utslaget på län ligger Jönköpings- och Kronobergs län i topp. I botten återfinns bland annat Gävleborgs- och Norrbottens län.

ANNONS

- För oss häruppe ligger ju marknaden i huvudsak utanför länet och vi är ett stort exportberoende län och vi måste ha väldigt väl fungerande infrastruktur. Så det är klart, försvinner flyglinjer så kommer det också att synas i våra undersökningar, säger Nordström.

Flyget är livsnerven

Och Nordström lyfter fram några verksamheter som är direkt beroende av flyget. Biltestverksamheten i Arvidsjaur och Arjeplog samt stadsomvandlingen i Gällivare.

I det senare fallet behöver cirka 3200 personer flytta och runt 1000 lägenheter byggas, detta till följd av deformationer i marken som uppkommit av gruvdriften.

- Flyget är ju livsnerven för dem. Både för besöksnäringen och för stadsomvandlingen, säger Jan-Olov Nordström.

Vid sidan av dessa verksamheter lyfter Svenskt Näringsliv upp ytterligare ett skäl till att regionen behöver flyg.

- Ett av de största problemen vi har är kompetensförsörjning. Ska våra orter kunna locka till sig framtida medborgare och medarbetare så är det viktigt att infrastrukturen fungerar, säger Jan-Olov Nordström.

ANNONS
TT

Fakta: Företagsklimat per kommun i Norrbotten

31000 företagare har svarat på hur de upplever det lokala företagsklimatet i sin kommun. Betyget har satts på skalan 1 till 6. Betyget 4 är "bra" och 3 är "godtagbart". Genomsnittet för hela Sverige landade på strax över 3,4.

I Norrbotten tyckte företagarna så här om företagsklimatet i respektive kommun:

Kommun: Omdöme:

Boden 3,81

Luleå 3,68

Älvsbyn 3,51

Arjeplog 3,48

Piteå 3,46

Överkalix 3,36

Jokkmokk 3,10

Övertorneå 3,03

Gällivare 2,89

Kalix 2,85

Haparanda 2,82

Arvidsjaur 2,80

Kiruna 2,20

Pajala 2,01

Källa: Svenskt Näringsliv

ANNONS