Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Byggbolaget NCC halverar utdelningen i år. Arkivbild

NCC halverar utdelningen

Byggkoncernen NCC halverar utdelningen till 4 kronor i år, ned från fjolårets 8 kronor. Den sänkta utdelningen kommer oväntat. Analytiker hade i snitt räknat med drygt 8 kronor i utdelning, enligt Reuters sammanställning.

Bolaget, som tidigarelägger sitt bokslut för 2018 till följd av att utdelningen avviker från förväntningarna, redovisar samtidigt en vinst före skatt på 229 miljoner kronor för fjolårets fjärde kvartal. Det kan jämföras med förlusten på 65 miljoner ett år tidigare.

Orderingången under kvartalet steg till 17 750 miljoner kronor, upp från 16 223 miljoner, medan omsättningen lyfte till 17 832 miljoner från 16 273 miljoner kronor ett år tidigare.

Den sänkta utdelningen kommer sedan NCC i tredje kvartalet gjort avsättningar, omvärderingar och nedskrivningar på sammanlagt 1,6 miljarder kronor, vilket drog ned helårets resultat till en förlust på 849 miljoner kronor.

"Marknadsförutsättningarna är överlag goda på våra marknader förutom när det gäller bostäder i Sverige och Danmark", skriver vd Tomas Carlsson i en kommentar.

Han tillägger att NCC har kunnat kompensera den lägre orderingången när det gäller bostäder med högre orderingång av offentliga byggnader och kontor.

"Orderingången i det fjärde kvartalet var i likhet med tidigare kvartal 2018 på en hög nivå. Orderstocken har byggts på under året och var vid årets slut fem miljarder högre än föregående år", skriver Carlsson.

Halveringen av utdelningen som nu föreslås av styrelsen bygger på en försiktighetsprincip och syftar till att skapa ökad finansiell flexibilitet för NCC, säger Tomas Billing, styrelseordförande i NCC.

Rättad: I en tidigare version angavs felaktigt att citatet i sista meningen var från vd Tomas Carlsson.