Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

NCC halverar utdelningen till aktieägarna till 4 kronor. Arkivbild.

NCC dök efter utdelningsbesked

Byggbolaget NCC:s vd Thomas Carlsson försvarar beslutet om att halvera utdelningen med att det är en försiktighetsåtgärd. Det oväntade besked som kom redan på tisdagskvällen fick aktien att falla hårt på börsen.

Förra året delade NCC ut 8 kronor per aktie till ägarna. I år blir det 4 kronor per aktie. Beskedet fick aktien att rasa och B-aktien stängde 8,4 procent ned.

- Styrelsens beslut var en så kraftig avvikelse från marknadens förväntningar, och då gjorde vi bedömningen att vi skulle släppa det redan på kvällen och då släppte vi rapporten samtidigt, säger Thomas Carlsson, vd för NCC, som enligt planen skulle ha släppt rapporten på onsdagsmorgonen.

Enligt Thomas Carlsson har NCC fortfarande kapacitet att dela ut 8 kronor. Beslutet om en sänkning är en försiktighetsåtgärd.

- Det är enbart en effekt av att vi har en försiktig hållning även till balansräkningen och det skapar en flexibilitet för bolaget, säger Thomas Carlsson.

Försiktigare hållning

Den försiktigare hållningen har kommit efter att bolaget under tredje kvartalet tvingades till avsättningar, omvärderingar och nedskrivningar av tillgångar om totalt 1,6 miljarder kronor.

- Vi har tagit en försiktigare hållning till det mesta vi gör, säger Thomas Carlsson.

Utdelningssänkningen i kombination med att bolaget verkar i en bransch som kan få det tufft framöver skapar en osäkerhet kring bolaget, enligt Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

"Många sparare har köpt NCC för den fina direktavkastningen. När NCC nu halverar utdelningen skapar det en stor osäkerhet kring vad som är den nya utdelningsnivån. Jag tror att det kan vara klokt att utvärdera varför man ska ha NCC i portföljen", skriver Frida Bratt i en kommentar.

Svag bostadsmarknad

NCC redovisade en vinst före skatt på 229 miljoner kronor under fjärde kvartalet, vilket är bättre än förlusten på 65 miljoner kronor motsvarande period 2017. Omsättningen och orderingången ökade.

Av de omstruktureringskostnader man flaggade för i tredje kvartalet om 200 miljoner kronor, togs 152 miljoner kronor under fjärde kvartalet.

- Det är ett kvartal som är ett steg i rätt riktning. Vi har hög aktivitet, både vad gäller orderingång och internt, säger Thomas Carlsson.

Han bedömer bolagets marknadsutsikter som goda överlag, men att marknaden för bostäder i Danmark och Sverige är svag.

- Vi har fortfarande efterfrågan på bostäder, men den är betydligt mindre. Det som är glädjande är att byggmarknaden inte bara är bostäder, säger Thomas Carlsson.