Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Finansminister Magdalena Andersson (S) föreslår att det så kallade omställningsstödet för företag som tappar minst 30 procent av nettoomsättningen ska kunna söka pengar efter den 22 juni. Arkivbild. Bild: Ali Lorstani/TT
Finansminister Magdalena Andersson (S) föreslår att det så kallade omställningsstödet för företag som tappar minst 30 procent av nettoomsättningen ska kunna söka pengar efter den 22 juni. Arkivbild. Bild: Ali Lorstani/TT

Näringslivet begär 43 miljarder mer i stöd

Svenskt Näringsliv begär att regeringen förlänger flera av coronastöden till företagen. Kostnad: 43 miljarder kronor.
Det vore dumsnålt att inte göra det, enligt organisationen.

– Risken är att man sparar in några kronor på att inte förlänga stöden, men att det i sin tur leder till att det inte finns några arbetsplatser att gå tillbaka till, säger Johan Kreicbergs, företagarekonom på Svenskt Näringsliv.

Svenskt Näringsliv vill att det så kallade omställningsstödet ska förlängas till fyra månader och omfatta även maj och juni.

EU-kommissionen har nu godkänt omställningsstödet som tillåtet statsstöd.

Johan Kreicbergs säger att lättnaderna i reserestriktioner har gjort att företag inom främst besöksnäringen kan se lite ljusare på framtiden och hopp om att ändå kunna köra vidare.

Kosta mindre

Det gör också att omställningsstödet till företag inte skulle behöva kosta lika mycket som det beräknas göra för mars och april. Regeringen har beräknat kostnaden till 39 miljarder. Svenskt Näringsliv tror att två månader till skulle kosta 17 miljarder.

Organisationen vill även att den tillfälliga nedsättningen av arbetsgivaravgifterna ska bestå även under juli, augusti och september. Det innebär en förlängning med tre månader jämfört med nu och de tre månaderna skulle kosta statskassan ytterligare 25 miljarder.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har dock varit tydlig om att det inte är nedsättningen av arbetsgivaravgifter hon skulle förlänga i första hand, om det alls blev aktuellt. Hon hävdar att det är en dyr och inte träffsäker åtgärd eftersom den även går till företag som inte har några coronarelaterade problem alls.

Regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna lanserade omställningsstödet den 30 april och sade då att lagstiftningen skulle träda i kraft den 1 juli, om möjligt tidigare. I den proposition som riksdagen nu har fått föreslås den 22 juni.

Stöd för fasta kostnader

Företag som tappat mer än 30 procent av sin nettoomsättning under mars och april i år jämfört med samma period förra året ska kunna få stöd för fasta kostnader. Det är först när lagen införs som företagen kan börja ansöka om stöd. Stödet ska hanteras av Skatteverket.

Det är oklart när de första utbetalningarna av stöd kan nå företagen.

När regeringen i maj skickade ut en promemoria med förslaget på remiss ansåg flera att det inte räcker med stöd för enbart mars och april, förutom Svenskt Näringsliv även Tillväxtverket och en rad organisationer och myndigheter.

En del kritiserade att nystartade företag, i det här fallet företag som startades efter april 2019, inte kan få omställningsstöd eftersom stödet ska räknas utifrån skillnader i omsättning nu och 2019. Regeringen tar inte fasta på kritiken, nystartade företag kan inte få stöd, enligt propositionen.

Lars Larsson/TT

Gäller företag med minst 250 000 kr i årsomsättning som tappat omsättning på grund av coronaviruset.

Stödet gäller för mars och april.

Omsättningen ska ha fallit minst 30 procent de månaderna, jämfört med samma tid förra året.

Stödet ges för fasta kostnader, men inte lönekostnader.

Nystartade företag kan inte få det.

Stödet varierar mellan 22,5 och 75 procent av fasta kostnader.

Stödets storlek beror på omsättningstappet.

Maxbeloppet är 150 miljoner kronor per företag.

Nödvändig lagstiftning ska träda i kraft den 22 juni.

Källa: Regeringens proposition