Essitys vd Magnus Groth.
Essitys vd Magnus Groth. Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Mölndalsföretag bakom genombrott på toalettpapper

Essity, en av Göteborgsområdets största arbetsgivare, kommer börja använda rester från jordbruk i sina mjukpappersprodukter. Företaget blir därmed först i världen med storskalig produktion av sådant slag. ”Ett genombrott” enligt företaget själva.

ANNONS
|

Hygien- och hälsoföretaget Essity finns på flera platser i Göteborgsområdet inklusive ett stort kontor i Mölndal och tillverkning i Mölnlycke. Nu är det dock företagets anläggning i tyska Mannheim som berörs i första hand. Det är där man kommer att börja ägna sig åt vad som beskrivs som ett genombrott inom hållbar mjukpappersproduktion, när fabriken nu börjar tillverka hushålls- och toalettpapper som till 30 procent består av halmbaserad massa. Hushålls- och toalettpappret ifråga kommer inledningsvis att säljas inom den tyska konsumenthandeln.

Lika mjukt som vanligt toalettpapper

Pappret kommer vara lika mjukt, ljust och starkt som traditionellt, lovar Essity i ett pressmeddelande, där det även framgår att runt hälften av all världens halm inom jordbruket förblir oanvänd. Med halm krävs dessutom mindre vatten och energi vid tillverkningen jämfört med träbaserad färsk- eller returfiber som råvara.

ANNONS

Är billigare att tillverka

Mannheimsanläggningen, som årligen tillverkar 283 000 ton mjukpapper, blir den första i världen för storskalig produktion av det här slaget.

Magnus Groth, Essitys vd och koncernchef, säger i pressmeddelandet att pappersmassa på alternativa fiber kräver mindre resurser och är billigare än det traditionella sättet att tillverka mjukpapper på.

ANNONS