Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA:s finansminister Steven Mnuchin. Arkivbild.

Mnuchin optimistisk kring handelsavtal

Vapenvilan mellan Kina och USA i handelsfrågor kan vara på väg att leda till ett nytt handelsavtal. Det säger USA:s finansminister Steven Mnuchin två dagar efter att landets båda presidenter träffades i anslutning till G20-mötet.

- Det här är första gången som vi ser en beslutsamhet från deras sida att det ska bli en riktig överenskommelse. Jag är förhoppningsfull inför att vi ska kunna uppnå en sådan, sade Mnuchin i en intervju med CNBC.

Överenskommelsen mellan Kina och USA att under 90 dagar låta bli någon höjning av handelstullar fick världens börser att lyfta och Dow Jones-index i USA är inledningsvis upp 1,4 procent.

Trump hade tidigare hotat med att höja tullsatsen från tio till 25 procent på kinesiska varor som importeras för ett värde av 200 miljarder dollar.

Bland de som från USA:s sida som kommer att leda förhandlingarna med Kina under de kommande tre månaderna är handelsrepresentanten Robert Lighthizer.

Donald Trumps handelsrådgivare Peter Navarro kallar Lighthizer "den tuffaste förhandlare vi har" i en intervju med National Public Radio.

Mnuchin påpekar dock att det måste ske något konkret under den närmaste 90-dagarsperioden.

Trump själv twittrade under måndagen: "Mötet i Argentina med president Xi var extraordinärt. Relationen med Kina har tagit ett stort steg framåt".