Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Astra Zenecas vd Pascal Soriot. Arkivbild.

Misslyckad studie sänker Astra Zeneca

Läkemedelsjätten Astra Zeneca rasar på Stockholmsbörsen sedan bolaget meddelat att en viktig läkemedelsstudie misslyckats. Samtidigt redovisar Astra Zeneca en vinst som var bättre än väntat.

Astra Zeneca redovisar en vinst före skatt på 492 miljoner dollar, motsvarande cirka 4 miljarder kronor, för andra kvartalet i år. Det kan jämföras med förlusten på 30 miljoner dollar motsvarande period 2016.

Vinsten per aktie för kärnverksamheten steg med 5 procent till 87 cent. Analytiker hade, enligt Reuters, väntat sig en vinst på 80 cent per aktie.

Omsättningen uppgick till 5 051 miljoner dollar, jämfört med 5 603 miljoner dollar ett år tidigare. Produktförsäljningen sjönk till 4 940 miljoner dollar, från 5 469 miljoner dollar ett år tidigare.

"De kvarvarande effekterna efter förlorad exklusivitet för Crestor och Seroquel XR i USA påverkade produktförsäljningen", skriver bolaget i rapporten.

"Vårt resultat för första halvåret var i linje med förväntningarna eftersom vi påverkades av effekterna av patentutgången för Crestor och Seroquel XR i USA", skriver vd Pascal Soriot i en kommentar.

I samband med rapporten meddelade bolaget att en viktig läkemedelsstudie inte nått dess primära mål. Aktien rasar med omkring 15 procent på Stockholmsbörsen.