Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det går bra för Samsung. Arkivbild.

Minneschip lyfter Samsung

Minneschipförsäljningen lyfter den sydkoreanska elektronikjätten Samsung till rekordnivåer, trots vikande efterfrågan på mobiltelefoner.

Nettovinsten hamnade på 13,1 biljoner won, motsvarande 105 miljarder kronor, för kvartalet juli-september, vilket är 17,5 procent bättre än motsvarande period förra året.

Omsättningen steg 5,5 procent till 65,4 biljoner won, motsvarande 526 miljarder kronor.

Samtidigt varnar företaget för en minskad vinst under nästa kvartal, till följd av en försämrad efterfråga på minneschip och högre marknadsföringskostnader för mobiltelefoner inför jul.

"Tittar man längre in på 2019, så ser vinsten ut att bli svag för det första kvartalet till följd av säsongen, men sedan stärks den av att marknadsförhållandena förbättras, främst på minnesmarknaden", uppger Samsung.

Song Myung-Sup, analytiker på HI Investment & Securities, säger att flashminnespriserna kommer att fortsätta att sjunka, när konkurrenter som Toshiba och Hynix drar i gång massproduktion av sina modeller.

Men även om det blir en fyraprocentig nedgång av vinsten jämfört med föregående rekordkvartal, som analytikerna räknar med, så är det ändå elva procent bättre än motsvarande kvartal förra året.

När det gäller mobiltelefontillverkningen fortsätter Samsung att pressas av Apple i premiumsegmentet, och av kinesiska rivaler på andra håll. Samsung planerar dock att presentera en hopvikbar mobil i November.

Rättad: I en tidigare version angavs en felaktig produkt som bidragande till Samsungs vinst.