Många skogsägare har kämpat med planteringen av skog i den långvariga torkan. Arkivbild.
Många skogsägare har kämpat med planteringen av skog i den långvariga torkan. Arkivbild.

Miljontals skogsplantor måste förstöras

Skogsägare har dragit ner på nyplanteringar och plantskolorna tvingas förstöra miljontals plantor som ingen vill ha. Nu befarar Skogsstyrelsen också att en stor del av årets plantor kommer torka ihjäl vilket kan slå hårt mot skogsägarna.

ANNONS
|

Varje år produceras drygt 350 miljoner gran- och tallplantor för att avverkad skog ska kunna ersättas. Men i år har brandrisk hindrat markberedningar och många planteringar har uteblivit. Skogsägareföreningen Mellanskog har planterat sju miljoner plantor – i normala fall sätter de tio miljoner.

- Vi har inte lyckats få ner lika många som vanligt, planteringssäsongen har skjutits framåt på grund av torkan och brandrisken, säger Marie Wickberg, pressansvarig på Mellanskog.

ANNONS

Plantor slängs bort

Den minskade efterfrågan påverkar i sin tur plantskolorna. Företaget Svenska skogsplantor omsätter ungefär 130-140 miljoner plantor per år. Nu tvingas de kassera sju miljoner plantor, till ett värde av 10-15 miljoner kronor. Samtidigt som årsintäkten från fröförsäljningen sjunkit med tio miljoner.

- Det är mycket ovanligt och det är ekonomiskt tufft, även för våra kunder som köpt plantor men inte haft möjlighet att plantera dem, säger Roger Johansson, Svenska skogsplantors affärsområdeschef.

Även Skogsägareföreningen Södra skogs plantverksamhet har fått kassera plantor.

- Vi har markberett om natten och så fort det kommit regn, vi har gjort det bra, men det har varit extrema förhållanden. Jag skulle tro att vi kommer ligga ungefär tio procent under de normala volymerna i år, säger Johan Jonsson, chef för Södra skogsplantor.

Skogsstyrelsen oroad

Hur plantorna kommer att stå sig i det torra klimatet är nästa fråga. Skogsstyrelsens skogsskötselavdelning kommer att följa utvecklingen.

ANNONS

- Sån här torka har vi nog aldrig haft och det blir svårt för plantorna. Jag skulle tro att hälften av planteringarna kommer att torka bort – kanske ännu mer, säger Per Hazell, skogsskötselspecialist vid Skogsstyrelsen.

Skogsstyrelsens uppdrag är bland annat att se till att återplantering av skog fungerar som den ska och de gör årligen besiktningar av nyplanteringar.

- Om plantage helt torkar ut så måste vi följa upp det, det finns en föryngringsplikt och många kommer eventuellt att få plantera om. Det kan bli en stor kostnad, förhoppningsvis täcker skogsägarnas försäkringar det, säger han.

Högre efterfrågan 2019

Johan Jonsson på Södra skogsplantor tror att plantorna kan stå sig bättre än vad vissa befarar och efterfrågan på plantor kommer att skjuta i höjden redan nästa år – men det är ett tufft läge.

- Än så länge har vi inte sett några extrema avgångar på plantorna i skogen. Men värmen är inte slut än, och vi ser redan nu skador på ungskogar i torra marker, de som planterades för 4-5 år sedan, samtidigt som granbarkborren ökar. Det finns risk för att vi inte sett änden på detta.

ANNONS
TT

ANNONS