Kinesiska mobiltillverkaren Huawei riskerar att stängas ute från operativsystemet Android.
Kinesiska mobiltillverkaren Huawei riskerar att stängas ute från operativsystemet Android.

Miljoner drabbas när Google ratar Huawei

Miljontals användare riskerar att drabbas om Google stänger ute Huawei från operativsystemet Android.

ANNONS
|

Googles beslut att kapa leveranser av hård- och mjukvara till den kinesiska mobiloperatören tillkännagavs efter att USA:s president Donald Trump utlyst ett nationellt nödläge på telekommunikationsområdet riktat mot kinesiska företag.

Enligt obekräftade källor till flera medier kan det innebära att miljontals användare stängs ute från operativsystemet Android, vilket, enligt Daniel Djurberg, skulle bli direkt förödande för Huawei som är världens näst största tillverkare av smarta telefoner.

Även populära tjänster och appar som Google Play Store och Gmail uppges försvinna från kommande Huaweimodeller.

Huawei sålde nästan 203 miljoner telefoner i fjol och är enligt Daniel Djurberg den snabbast växande mobiltillverkaren i världen.

ANNONS

- Om man inte längre har ett globalt operativsystem och tillgång till Google Play Stores enorma utbud tappar de sin relevans.

Drabbar konsumenterna

Vad gäller hårdvaran väntas Huawei påverkas i något mindre omfattning då företaget i allt större utsträckning använder egna komponenter, även om man fortfarande delvis är beroende av amerikanska underleverantörer.

Flera amerikanska chiptillverkare som Intel, Broadcom och Qualcomm avbryter tillfälligt sina leveranser till Huawei.

- Det slår därmed hårt även mot amerikanska techbolag och i slutändan drabbar det framförallt konsumenterna eftersom de inte får tillgång till de bästa telefonerna, säger Daniel Djurberg som har svårt att se att någon part skulle vinna på beslutet.

En talesperson för Kinas utrikesdepartement säger till nyhetsbyrån AFP att man följer situationen noga och uppmuntrar kinesiska företag att försvara sina rättigheter.

Huaweis grundare Ren Zhengfei håller fast vid att företaget inte gjort något olagligt och säger till AFP att de amerikanska åtgärderna kommer att ha begränsad effekt på företaget.

ANNONS

Enligt en talesperson inom företaget har Huawei utvecklat egen mjukvara som redan i dag används i begränsad omfattning i Kina. Dessutom är de flesta Googleappar förbjudna i Kina och ersatta av inhemska alternativ.

Ericsson stiger

Men att bygga ut det egna operativsystemet tar tid och skulle inte nödvändigtvis lyckas, skriver AFP. Till exempel testade Microsoft att bygga sitt eget operativsystem för smarta telefoner mellan 2010 och 2017, men lade sedan ner projektet.

Ericsson och Nokia stiger under måndagen, sannolikt på grund av Googles beslut.

- På Europamarknaden kommer det att spela väl ut för Nokia och Ericsson relativt att Huawei hade fått fritt spelrum här, säger Daniel Djurberg.

Samtidigt befarar han att uteslutande av Huawei, som är en dominerande 5G-leverantör i många europeiska länder, kommer att försena 5G-utrullningen i regionen.

Huawei ska enligt uppgift få fortsatt tillgång till Androidversionen som går under öppen källkodlicens. Enligt företaget kommer man även att fortsätta att tillhandahålla säkerhetsuppdateringar och service till befintliga produkter.

TT

Fakta: Konflikten mellan USA och Huawei

Amerikanska säkerhetsmyndigheter har i många år varnat för risken att produkter från Huawei kan utnyttjas för spionage för de kinesiska myndigheternas räkning.

Flera länder har redan stoppat det kinesiska bolaget från 5G-utbyggnaden.

Konflikten mellan USA och Kina/Huawei trappades upp i december när bolagets finanschef Meng Wanzhou greps i Kanada misstänkt för brott mot sanktionerna mot Iran.

I mars stämde Huawei USA bland annat för att ha hindrat amerikanska myndigheter från att göra affärer med telekomjätten.

Den 15 maj utlyste Trump ett nationellt nödläge som hindrar amerikanska företag från att använda informations- och kommunikationsteknik från utländska bolag som kan utgöra en nationell säkerhetsrisk. Beslutet riktar sig främst mot Huawei.

Huawei omsätter omkring 100 miljarder dollar (omkring 920 miljarder kronor) årligen och är världens näst största telefontillverkare efter Samsung och större än både Ericsson och Nokia på nätverk.

ANNONS