Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

NCC presenterar delårssiffror. Arkivbild.

Miljardsmäll för byggjätten NCC

Byggföretaget NCC:s aktie föll på börsen efter bolagets vinstvarning för tredje kvartalet. Nya vd:n vill göra ett rejält omtag. Hela verksamheten ses över och vissa olönsamma delar avvecklas

NCC räknar med att rörelseförlusten för det tredje kvartalet landar på 1 108 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en vinst på 364 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Det framgår av bolagets preliminära kvartalsrapport.

Vinstvarningen kommer efter den stora genomlysningen av bolaget som NCC:s vd utlovade när han tillträdde i våras. Bolaget har dragits med problem i flera år.

Samtliga affärsområden ses nu över och vissa olönsamma delar avvecklas, bland annat inom affärsområdena infrastruktur samt industri.

Sänker risknivån

- Det här är naturligtvis inte bra. Men jag känner mig glad över att vi har en stark kärna i NCC och en stor del av verksamheten som går väldigt bra. Jag är nöjd över att vi har identifierat och isolerat de problem vi har och vi har en tydlig handlingsplan för det, säger Tomas Carlsson till TT.

Ytterligare åtgärder handlar om att risknivån i koncernens projektportfölj och balansräkning ska sänkas. Resultatet under tredje kvartalet belastas av omvärderingar och nedskrivningar på totalt närmare 1,6 miljarder kronor.

En av posterna rör en omvärdering av vissa utvecklingsfastigheter på 365 miljoner kronor till följd av avvecklingsbeslut. Den största posten är en omvärdering av pågående tvister och garantier på 693 miljoner kronor.

- Vi har tagit en något mer försiktig attityd i förhållande till vad vi kommer att få för utfall för pågående tvister vi har i många länder, störst av allt i Norge. Det tenderar att bli långa processer, säger Tomas Carlsson.

Aktien tar stryk

Aktiekursen rasade med 12 procent vid börsöppningen på tisdagen, men hämtade sig under dagen. När börsen stängde hade B-aktien fallit med 0,9 procent.

Enligt NCC ska åtgärderna ha begränsad effekt när det gäller sysselsättningen på bolaget som fortfarande anses ha rekryteringsbehov. Tomas Carlsson bedömer marknadsutsikterna som fortsatt goda.

- Enda undantaget är egentligen bostadsmarknaden i Sverige och Norge där det är betydligt lägre efterfrågan. Det finns alltid risker i marknaden men inga jag ser just nu, säger han.