Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Microsoft och dess grundare Bill Gates gör storinvestering i Gävle/Sandviken. Arkivbild.

Microsoft köper mark i Gävletrakten

Vad ska Microsoft med de 130 hektar mark som de köpt i Gävle och Sandviken? Kommunerna får inte berätta, och Microsoft vill inte säga något. Men enligt kommunstyrelseordföranden Patrik Stenvard i Gävle kan det handla om hundratals jobb.

Patrik Stenvard, kommunstyrelsens ordförande i Gävle (M), nästan bubblar över av glädje och stolthet när han berättar om markaffären som blev klar på tisdagen.

- Vi säljer mark för att de ska etablera verksamhet här, säger han, och låter så glad som bara ett kommunalråd som fixat hem en riktigt rejäl dunderaffär åt kommunen kan göra.

Hemligt

Men så tar det stopp när han får frågan om vad det ska bli på de två fastigheterna i Gävle och den i Sandviken som sålts.

- Det är något som Microsoft får berätta. Vi kommunicerar att vi säljer marken för att de ska etablera verksamhet.

TT: Vill ni inte, eller kan ni inte berätta?

- Vi har kommit överens om att det är Microsoft som får berätta om det, säger Patrik Stenvard, som också berättar att affärerna har gjorts upp under stor sekretess.

Till exempel fattade kommunstyrelserna i Gävle och Sandviken besluten vid två extrainsatta möten som hölls exakt samtidigt under tisdagen, för att inget skulle läcka ut.

Microsoft tiger

Men Microsoft tänker inte heller säga något om vad det ska bli av marken, som till storleken tillsammans motsvarar 260 fotbollsplaner. Enligt presstjänsten finns bara en mager information om markköpet på hemsidan, och det enda uttalande som görs skickas på mejl från presstjänsten.

"I dag är vi glada över att kunna bekräfta att Microsoft köper stora markområden i Gävle och Sandvikens kommun. Microsoft ser Sverige och Norden som en attraktiv region för en fortsatt expansion i Europa. I takt med att planerna för marken utvecklas kommer vi kunna delge mer information", skriver Therése Treutiger, vice vd, Microsoft Sverige, i ett mejl till TT.

För Gävles del handlar affären om 140 miljoner kronor – ett rent marknadsmässigt pris, värderat av ett utomstående företag, försäkrar Patrik Stenvard. För Sandviken är köpeskillingen 129 miljoner kronor

- Vi hoppas att det ska ge många fler arbetstillfällen, många hundra, säger Patrik Stenvard.

Han är glad.

- Det här är nog ett av de största beslut jag varit med om att ta i kommunen, säger han, och framhåller att Microsoft nog valt Gävle och Sandviken på grund av närheten till Stockholm, kraftförsörjningen och möjligheterna att tillhandahålla kompetent arbetskraft.