Allt fler aktieägare kräver att banker och finansföretag i USA redovisar hur det ser ut med mångfalden i bolaget. Arkivbild.
Allt fler aktieägare kräver att banker och finansföretag i USA redovisar hur det ser ut med mångfalden i bolaget. Arkivbild.

Metoo pressar finansbranschen i USA

Metoo-rörelsen sätter press på finansbranschen i USA. Allt fler aktieägare kräver insyn i hur det ser ut med mångfalden i finansföretagen, som ofta har många kvinnliga anställda, men få kvinnor som chefer.

ANNONS
|

Ett exempel är it-företaget Palo Alto Networks, där majoriteten av de röstande aktieägarna i december krävde en rapport om hur det ser ut med mångfalden i företaget. Liknande krav har framförts på en rad andra finansföretag. Samtidigt stiger intresset för fonder som värderar bolag utifrån sociala kriterier.

- Vi kommer att se fler och fler investerare som vill sålla fram de företag som kan visa upp mångfald, säger Victoria Fernandez på investmentbolaget Crossmark Global Investment.

ANNONS

Den amerikanska myndigheten GAO, som kan jämföras med Riksrevisionen, publicerade i november en rapport som visar att representationen av kvinnor och minoriteter inom finanssektorn stigit från omkring 17 procent år 2007, till cirka 21 procent 2015. Rapporten pekar på att en del finansföretag är emot att offentliggöra statistik om mångfald, då det anses kunna försvåra jämställdhetsarbetet ytterligare.

De flesta amerikanska företag med över 100 anställda rapporterar till myndigheterna om andelen kvinnor och minoriteter bland de anställda. Trots att det inte finns något krav på att redovisa statistiken offentligt har flera finansföretag och banker så som JP Morgan Chase, Citigroup, Bank of America och Wells Fargo gjort det.

De flesta storbanker har dock inte velat redovisa lönejämförelser mellan de olika grupperna.

TT-Reuters

ANNONS