Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Svenska pappersbruk har tjänat på EU-handeln med utsläppsrätter. Arkivbild. Bild: Johan Nilsson/TT

Massaindustrin tjänar på utsläppsrätter

Den europeiska handeln med utsläppsrätter har inneburit klirr i kassan för den svenska pappers- och massaindustrin.
De utsläppsrätter som inte användes av branschen förra året var värda 700 miljoner, enligt Dagens Nyheter.

I korthet innebär handeln med utsläppsrätter att industrier och företag måste betala extra för att släppa ut mer än vad som anses nödvändigt. Släpper man ut mindre kan man i sin tur sälja sina överblivna rättigheter till andra.

Det är något som har gynnat den svenska pappers- och massaindustrin i takt med att företagen blivit alltmer självförsörjande på energi. Överskottet av utsläppsrätter har genererat värden på flera miljarder kronor de senaste åren, skriver Dagens Nyheter.

Ett av företagen som har gynnats är sulfitbruket Domsjö Fabriker utanför Örnsköldsvik. 2018 använde de bara en procent av sina tilldelade utsläppsrätter. Överskottet motsvarade nästan 50 miljoner kronor räknat på koldioxidpriset vid årsskiftet, enligt DN.

-Jag kan inte säga hur mycket pengar det blev, intäkten redovisas inte separat, men det är ett betydande belopp. Vi säljer av dem så fort vi kan, priset är lika svårt att förutse som på börsen, säger vd Lars Winter till tidningen.

Jon Lindhe/TT

En hörnsten i EU:s klimatpolitik är handeln med utsläppsrätter. Systemet, ETS, omfattar omkring 13 000 industri- och kraftanläggningar i EU:s medlemsländer samt Norge, Island och Liechtenstein. Även flyget ingår delvis.

Cirka 750 av anläggningarna finns i Sverige.

EU:s utsläppshandel inleddes år 2005. Sedan starten har systemet steg för steg utvidgats och gäller nu fler branscher.

Källa: Naturvårdsverket