Kan de vara så dumma att de kraschar ut ur EU? Nej, enligt marknaden. Arkivbild.
Kan de vara så dumma att de kraschar ut ur EU? Nej, enligt marknaden. Arkivbild.

Marknaden vill inte tro på en hård brexit

Omöjligt – så dumma kan väl britterna bara inte vara? Marknaden tror inte riktigt på en hård brexit och vägrar att låta oron för en brexitkrasch styra.

ANNONS
|

I kväll ska Storbritannien rösta igen – nu om landet ska lämna EU utan avtal och krascha ut, eller om det ska ske under mer ordnade former. Frågan är hur marknaden tacklar detta politiska frågetecken – panik, orubbligt lugn eller kanske skygglappar?

Jonas Olavi, allokeringschef på Alfred Berg, konstaterar att marknaden verkar hantera situationen rationellt.

- Marknaden resonerar nog så att britterna inte kan rösta ut sig med en hård brexit, säger han.

ANNONS

Inte rationellt

Britterna kan helt enkelt inte vara så dumma, tror han marknaden resonerar. Det är inte rationellt att lämna utan avtal, och marknaden är övertygad om att britterna är rationella, förklarar han. Trots alla turer, och trots att marknaden blivit rejält överraskad tidigare, både när det gäller exempelvis folkomröstningen om brexit 2016 och USA-valet av Trump.

- Skulle britterna rösta ut sig i dag så skulle det vara jättenegativa reaktioner på marknaden. Pundet skulle implodera, och om Storbritannien lämnar med en hård brexit så blir läget väldigt komplicerat för britterna, och svårt att parera, säger han.

Därför, marknaden vill helt enkelt inte tro att de kan vara så dumma, förklarar han.

Stark oro

Men nog finns en stark oro i botten, resonerar Peter Malmqvist, chefsanalytiker på Aktiespararna.

- Den viktigaste indikatorn på det är det brittiska pundet. Där kan man se att marknaden är livrädd, säger han.

ANNONS

Pundet står lägre än snittet de senaste sju, åtta åren, konstaterar han. Men när det gäller brittiska tillgångar så råder ingen panik – investerarna flyr inte hals över huvud, förklarar Peter Malmqvist.

- Men det är helt klart att placerare är oroliga. Brittiska Bank of England stöttar pundet.

Han tror att de flesta liksom han själv tror att detta brexitkaos kommer att sluta med någon slags ny omröstning om huruvida landet ska vara kvar i EU eller inte, och att då lämna-alternativet är att lämna med avtal.

Hans tolkning är att marknaden är lite luttrad efter alla omgångar kring brexit – ingen idé att ta ut något i förtid, verkar den resonera.

Tar det sedan

Christopher Lyrhem, allokeringsstrateg på SEB för nordiska aktier, tolkar läget på ungefär samma vis.

- De flesta verkar tro att utträdestiden ska förlängas, säger han.

ANNONS

Oro är aldrig bra för företagens investeringar, men här verkar det helt enkelt inte finnas någon prognosförmåga, konstater han. Därför verkar de flesta möta brexitfrågan med ett "vi får se".

- Rädslan för brexitfrågan är inte riktigt inprisad, som den till exempel är beträffande handelskonflikten mellan USA och flera länder.

Kanske är det helt enkelt så att marknaden skjuter brexitfrågan framför sig, tror han. Marknaden i övrigt mår bra, även om det rör på sig i de realekonomiska faktorerna, förklarar han. Men brexit, den tar vi då den kommer, verkar marknaden tänka enligt Christopher Lyrhem.

TT

Fakta: Inga stora börsreaktioner

Stockholmsbörsen öppnade på minus, men har under förmiddagen vänt uppåt. Londonbörsen handlas under förmiddagen strax under nollan.

Pundet har stärkts något gentemot euron under onsdagen.

ANNONS