Högre inflationsförväntningar bidrar till trycket på Riksbanken att höja styrräntan. Arkivbild
Högre inflationsförväntningar bidrar till trycket på Riksbanken att höja styrräntan. Arkivbild Bild: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Marknaden räknar med högre inflation

Inflationsförväntningarna stiger på marknaden, enligt en färsk enkät gjord av Kantar Prospera, gjord på uppdrag av Riksbanken. Och tillväxtutsikterna ser lite mörkare ut, enligt de tillfrågade marknadsaktörerna.

ANNONS

Lyftet för inflationsförväntningarna kommer efter det att SCB uppmätt KPIF-inflationen till 4,1 procent i december.

Högre inflationsförväntningar brukar tillsammans med lönebildningen pekas ut som avgörande för när Riksbanken måste agera penningpolitiskt, med justeringar av styrräntan eller stödköpsportföljen.

KPIF-inflationen på ett års sikt väntas nu ligga på 2,3 procent, vilket kan jämföras med 2,1 procent i decembermätningen. På två och fem års sikt väntas inflationen ligga på 2,1 respektive 2,0 procent. Tidigare låg där snittprognosen bland de tillfrågade på 2,1 för båda åren.

Riksbankens inflationsmål ligger på 2 procent.

Samtidigt sjunker förväntningarna när det gäller tillväxten på ett års sikt till 3,3 procent, ned från 3,5 procent. Även på två års sikt sänks tillväxtprognosen, till 2,6 procent från 2,7 procent.

ANNONS

Marknaden räknar enligt enkäten med att reporäntan på ett års sikt ligger på 0,1 procent och på två års sikt ligger kring 0,40 procent för att på fem års sikt ligga på 1,1 procent.

I enkäten har företrädare för marknadsaktörer tillfrågats om sin inflationsförväntningar under perioden 18-24 januari.

ANNONS