Slopade handelshinder och enklare byggprocesser väntas få solenergimarknaden att bränna till. Arkivbild.
Slopade handelshinder och enklare byggprocesser väntas få solenergimarknaden att bränna till. Arkivbild.

Marknaden för solenergi väntas blomstra

Priset för installationer av solenergisystem faller i Sverige sedan strafftullar på kinesiska solceller avskaffats i EU. Nu väntar både privata och offentliga aktörer på en exploderande marknad.

ANNONS
|

Utsikterna för svensk solel ser strålande ut, enligt företag i branschen. Det norska energibolaget Otovo räknar med en snabbt växande solenergimarknad i Sverige. Inom bara några år väntas sektorn, lågt räknat, vara värderad till omkring 13–15 miljarder kronor, enligt företagets vd Babak Tighnavard.

- Sverige är långt efter andra jämförbara länder vad gäller utbyggnaden av solel. Men nu finns förutsättningarna för kraftig tillväxt även här.

ANNONS

Borttagna handelshinder

Häromveckan beslutade EU att slopa importtullar på solceller tillverkade av den världsledande producenten Kina. Det medför lägre priser på paneler och därmed en bättre affär för installatörer på den svenska marknaden.

Men det är inte enbart prisfrågan som ger ljusare förutsättningar för solenergimarknaden. Avskaffandet av bygglovskravet för solceller är en annan aspekt som väntas ytterligare spä på intressent bland allmänheten, enligt Tighnavard.

Investerar i solenergi

Ett annat energibolag som delar analysen om det breda svenska intresset för grön el är Göteborg Energi. Nyligen sattes spaden i marken ute vid Säve flygplats där landets största solcellspark ska byggas.

På så sätt stärker bolaget sitt solelserbjudande till de kunder som inte kan installera paneler på egen hand. Satsningen i Säve är bara början, enligt marknadschefen David Hellström.

- Vi kommer de närmaste åren att investera 40–50 miljoner kronor i fler parker runt om Göteborg. Utmaningen blir att hitta platser och få tag på paneler, vi upplever redan nu att det finns flaskhalsar i produktionen av solceller.

Danmark långt före

Enligt Statistiska centralbyrån uppgår installationsgraden i Sverige till 23 watt solenergi per person, vilket kan jämföras mot Danmarks 157 watt.

ANNONS

Trots att Energimyndigheten ännu inte har analyserat vad de slopade tullarna innebär för den framväxande marknaden räknar man med att inom några år, att inte bara utmana, utan även gå om grannlandet i installationsgrad.

Trycket på den statliga subventionen som täcker upp till 30 procent av investeringskostnaden av solcellssystem pekar i den riktningen, enligt Linus Palmblad, handläggare på Energimyndighetens forsknings- och innovationsavdelning.

- Även om budgeten för investeringsstödet har utökats till en miljard kronor är efterfrågan för stor.

- Samtidigt ser vi hur solcellsparker runt om i Europa går runt utan stöd och då är det snart tid att börja fasa ut subventionen och låta marknaden ta över.

TT

Fakta: Solcellsenergi

En solpanel omvandlar energin i solstrålar som träffar cellerna till el. Solceller började användas i Sverige på 1970-talet och på senare tid har det blivit allt vanligare att ansluta dem till elnätet, i takt med att tekniken blivit billigare.

En enskild modul omvandlar i dag ungefär 14 procent av solenergin till el – vilket innebär att en kvadratmeter solceller kan ge 150 watt en solig, svensk dag.

Privata anläggningar som producerar mer el än vad hemmet behöver matar ut överskottet på elnätet. Den kan då säljas till företag.

Källa: Energimyndigheten

ANNONS