Christer Gardell, finansman och riskkapitalist. Arkivbild.
Christer Gardell, finansman och riskkapitalist. Arkivbild.

Maltabolag kan sänka Gardells skatt

Finansmannen Christer Gardell har 4,6 miljarder kronor i privat förmögenhet i bolag på Malta. Hans skatt kan därmed minskas med miljoner, visar spåren från paradisläckan.

ANNONS
|

Klart flest svenskar i paradisläckan återfinns i Maltas bolagsregister, som TT och SVT tagit del av via den så kallade paradisläckan till Süddeutsche Zeitung.

En av dem är Christer Gardell, som med sin fond Cevian är en av Sveriges mäktigaste finansmän. Gardell blev nyligen störste ägare i Ericsson, större än Wallenberg. Cevian har också tidigare köpt stora poster i företag som Swedbank, ABB, Telia och Volvo.

SVT Nyheter har nu granskat hans upplägg på Malta närmare och funnit att Gardells holdingbolag där möjliggör miljontals kronor i lägre skatt.

1,5 miljarder i vinst

Gardell har privata tillgångar i Maltabolag som vid det senaste deklarerade året 2014 var värda 4,6 miljarder kronor, visar SVT:s granskning av bolagen.

ANNONS

Cevianfonden finns i dag i skatteparadiset Cayman Islands. I London och Zürich finns rådgivningsbolag, och på Jersey och Malta finns fler bolag i fondstrukturen.

När SVT besöker kontoret där Gardells holdingbolag har sin adress på Medelhavsön vill ingen representant där svara på frågor.

Vinsten i holdingbolaget som kontrollerar de andra två Maltabolagen var 2014 1,4 miljarder kronor före skatt.

Gardell ger inga svar

Det är inte känt vad Gardell betalar i skatt på Malta. Landets bolagsskatt är officiellt 35 procent men kan enligt experter på olika sätt sänkas ända ner till fem-tio procent, helt lagligt. I Sverige hade kapitalvinsterna beskattats med 22 procent bolagsskatt eller 30 procent i reavinstskatt.

SVT har sökt Gardell för en intervju, men han har tackat nej. I mejl svarar han att han av integritetsskäl inte vill kommentera sin privata ekonomi. Därför är det oklart hur stor del av pengarna som kommer från Cevian eller om förmögenheten minskat eller vuxit mer de senaste åren.

Han skriver att han rapporterar till myndigheter och följer alla lagar. Och när han väl tar ut pengar sker det i Sverige och då betalar han svensk skatt. ”Både medborgare och bolag ska följa de lagar som gäller. Om politiker inte gillar vad de ser får de ändra på lagarna”, skriver han.

ANNONS

Som skäl för att ha bolagen på Malta skriver Christer Gardell att Cevianfonden är operativt verksam där, att Malta har ett bra kostnadsläge och är medlem i EU. "Det finns EU-länder där kostnaderna att bedriva finansiellt orienterad verksamhet är lägre än i Sverige. Malta är ett av dessa länder.”

I Sverige har Gardell i genomsnitt de senaste fem åren deklarerat för framför allt kapitalinkomster på 23 miljoner kronor per år. I snitt har han betalat 9 miljoner kronor i skatt för det.

TT

ANNONS