Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vice riksbankschef Cecilia Skingsley tillhör hökarna och vill höja tidigare än duvorna. Arkivbild.

Majoritet spår räntehöjning före jul

Ingen ändring på torsdag. Efter det går åsikterna i sär, även om en majoritet av bedömarna nu tror att Riksbanken höjer styrräntan före årsskiftet. Den svaga kronkursen har fått en framträdande roll.

På torsdag är det dags för Riksbanken att sätta ner räntefoten igen. Ingen av de tillfrågade ekonomerna i Reuters respektive SEB:s enkäter tror på någon höjning redan nu. Men om det blir någon höjning före årsskiftet, som Riksbanksledningen själv tidigare har flaggat för, råder det mer delade meningar om.

Oftast är experterna relativt eniga, men inte nu. Tio av 16 tillfrågade analytiker i Reuters enkät tror på en räntehöjning före årsskiftet, förmodligen på decembermötet. Men det finns de som tror att det dröjer betydligt längre. Nordeas ekonomer spår att den första höjningen kommer först i slutet av 2019.

Osäkert läge

- Vi tror på en höjning i april och att den låga underliggande inflationen är förklaringen till det. Men det är ett osäkert läge, säger Lina Fransson, ränteanalytiker på SEB.

I SEB:s enkät med cirka 30 investerare på den svenska räntemarknaden tror nu fler att Riksbanken höjer före årsskiftet (tre av fyra), än i motsvarande mätning tidigare på försommaren. Och en majoritet tror att höjningen kommer att ske med 0,25 procentenheter.

- Marknaden har blivit lite mer hökaktig än vad jag trodde, säger Fransson.

Bakgrunden är bland annat att kronan har försvagats så pass mycket att Riksbankens oro för en snabb kronförstärkning snarare har skiftat till en oro för att kronan ska bli för svag, enligt Fransson. Sen har inflationen stigit och ligger nu över Riksbankens mål. Däremot har den underliggande inflationen, där energipriserna är borträknade, blivit lägre än Riksbankens prognos vilket får Fransson och hennes SEB-kollegor att luta åt att räntehöjningen dröjer till nästa år.

Två läger

Oavsett när höjningen kommer, är den gängse bilden fortsatt att det blir en mycket långsam höjning av räntan. Först tidigast om ett år är styrräntan uppe på noll, om man ska tro bedömarna.

Och det är inte bara de externa ränteproffsen som är oeniga om Riksbankens kommande steg. Även ledamöterna i Riksbanksledningen har olika åsikter, där hälften av de sex ledamöterna vill gå hårdare fram och antingen höja redan nu eller åtminstone skriva upp prognosen för kommande höjningar mer än de övriga tre, där högste chefen Stefan Ingves har utslagsröst.