Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Så här såg det ut när sjuksköterskorna demonstrerade för högre löner härom året. Arkivbild.

LO har fått nog av löneklyftor

Kvinna och anställd i offentlig sektor. Där har du de senaste årens lönevinnare. Tjänstemännen fortsätter att dra ifrån.

Lärarlyftet och stor brist på personal är faktorer som gjort offentliganställda kvinnliga tjänstemän till de senaste årens lönevinnare.

Allra mest, som grupp betraktat, har grundskollärarna fått, 13 procent mellan 2015 och 2017. Därefter kommer socialsekreterare och gymnasielärare med 12,3 respektive 11,8 procent i lönelyft i snitt, enligt LO:s årliga lönerapport som presenteras vid ett seminarium på fredagen. Poliser, också anställda av det offentliga, har däremot inte alls haft samma goda löneutveckling, 7,7 procent, men ändå bättre än snittet på hela arbetsmarknaden, plus 7,3 procent under perioden.

Reallöner stiger bra

Även sammantaget har kvinnornas löner ökat mer än männens, både i procent och i kronor, under perioden 2015–2017, dock i mindre utsträckning för kvinnliga arbetare.

Tjänstemännen fortsätter att dra ifrån arbetarna. Under de senaste tre åren har tjänstemännens löner ökat med 7,6 procent medan arbetarnas löneinkomster har stigit med 6,9 procent, enligt LO-siffrorna som bygger på SCB-statistik. Sedan 2000-talets början har lönerna för samtliga anställda ökat med 66 procent i snitt och reallönerna (efter inflation) har stigit med ungefär hälften.

- Reallöneutvecklingen går bra, men det går trögt vad gäller klass och kön, säger Torbjörn Johansson.

Bredare samsyn

Även under hela 2000-talet har tjänstemännen dragit det längsta strået. Lönegapet mellan tjänstemän och arbetare ökat med tio procentenheter eller 6 400 kronor.

TT: Hur länge ska ni tolerera det?

- Vi tolererar inte det. Men problemet är om vi sätter stopp för det här så äventyrar vi hela den svenska lönebildningen. Vi måste ha en bredare samsyn, säger Johansson och syftar på en insikt från både tjänstemän och arbetsgivare för att vända eller stoppa trenden.