SBAB spår låga bolåneräntor länge till.
SBAB spår låga bolåneräntor länge till.

Låga boräntor väntas dämpa prisoro

Höjda boräntor dröjer. Och det lilla som ändå är på väg så småningom lär inte skapa någon dramatik för bostadspriserna, spår statliga banken SBAB i en analys.

ANNONS
|

Fler och fler ekonomiska bedömare skruvar fram utsikterna för när nästa räntehöjning kommer från Riksbanken. Orsaken är att flera indikatorer pekar på fortsatt låg underliggande inflation. SBAB:s chefsekonom Robert Boije tror nu att det mest sannolika är att en första höjning kommer första kvartalet nästa år och att bolåneräntorna kommer att vara låga under "överskådlig framtid".

Enligt Boijes bedömning väntas exempelvis tremånadersräntan ligga på 2,5 procent i början av januari 2022. I dag ligger den i snitt runt 1,5 procent eller strax därunder enligt SCB-statistik, beroende på hur bra man lyckats i sin förhandling med banken.

ANNONS

- Vi förväntar oss en måttlig och relativt långsam uppgång i boräntorna de närmaste åren vilket väntas dämpa bostadspriserna men inte föranleda någon större dramatik på bostadsmarknaden, säger Robert Boije.

Och även om boräntorna förväntas stiga något de närmaste åren, finns det egentligen ingen anledning att binda räntan. Historiskt har det varit billigare med rörlig ränta än bunden, "och det finns ingen anledning att tro att det inte kommer att gälla även framöver", enligt SBAB.

Men för den som vill ha en viss säkerhet, kan det nu vara ett gynnsamt läge att binda, enligt Robert Boije.

TT

Fakta: Prognosen

SBAB:s prognos för räntesatser vid olika typer av bindningstid vid respektive tidpunkt:

ANNONS