Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inflationstakten är lägre än vad Riksbanken räknat med. Arkivbild.

Låg inflation kan fördröja räntehöjning

Inflationstakten, enligt måttet KPIF, var i februari 1,7 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det är 0,2 procentenheter lägre än Riksbankens prognos, vilket får bedömare att räkna med att nästa styrräntehöjning dröjer.

Inflationstakten är oförändrad jämfört med januari och månadsförändringen var 0,7 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Utfallet ligger i linje med förväntningarna på marknaden, enligt Nordeas ekonomer.

Swedbanks ekonomer räknar med att Riksbanken med inflationen under prognosen skjuter fram nästa höjning av styrräntan till fjärde kvartalet i år, enligt en marknadskommentar.

"Vi ändrar alltså vår syn på Riksbanken", skriver Swedbankekonomen Jörgen Kennemar i en kommentar och tillägger att han nu räknar med en höjning av styrräntan med 0,10 procentenheter i oktober och därefter gradvisa höjningar.

Nordeas ekonomer skriver i en kommentar att det dröjer till 2019 innan Riksbanken höjer styrräntan från rekordlåga minus 0,50 procent.

Kronan, som inledde onsdagen svagt mot både dollarn och euron, stärktes några ören efter statistiken. Räntan på den tioåriga svenska statsobligationsräntan rörde sig inte märkbart.

I KPIF, som är det mått som används för Riksbankens inflationsmål, är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i februari till 1,6 procent, oförändrat jämfört med månaden före. Månadsförändringen var 0,7 procent.

Inflationstakten är förändringen av konsumentpriserna i årstakt, det vill säga jämfört med motsvarande månad året före. Med månadsförändring menas just prisförändringen mellan två månader.