Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johanna Jaara Åstrand, ordförande i Lärarförbundet.

Lärarförhandling i stå – tar in medlare

Förhandlingen om ett nytt avtal för alla kommunalt anställda lärare har gått i stå. Parterna kommer inte överens och nu tvingas man att ta in en medlare för att lösa tvisten.

Förhandlingarna mellan de två lärarfacken och arbetsgivaren Sveriges kommuner och landsting (SKL) har pågått i flera månader.

Det nuvarande avtalet gick ut den 31 mars men har förlängts allteftersom parterna inte har kunnat komma överens.

- Vi har stått för långt ifrån varandra, säger Johanna Jaara Åstrand.

Lärarfacken har i förhandlingarna fokuserat på lönesättning, den höga arbetsbelastning som lärare har och påpekat behovet av att lösa vad de kallar "en historisk lärarbrist".

Arbetsgivaren SKL har i stället pratat om turordningsregler, enligt Jaara Åstrand.

- Jag känner en enorm frustration. Det är inga onormala krav vi ställer, säger hon.

"Det är olyckligt"

Nu har parterna kommit överens om att tillsätta en medlare för att lösa konflikten. Men det är problem när förhandlingarna drar ut på tiden, enligt facken.

- Det är klart att det är olyckligt att man inte kan träffa avtal när det förra avtalet löper ut. Men samtidigt känner jag ett enormt stöd från medlemmarna att det viktiga är att vi får på plats ett avtal som kommer till rätta med de problem som i dag gör att lärare blir sjuka, tvingas sluta och inte får förutsättningar att göra ett bra jobb, säger Johanna Jaara Åstrand.

Frågan om turordningsregler är den enskilda punkt som blockerat samtalen, enligt Lärarnas riksförbunds ordförande Åsa Fahlén. Om förhandlingarna drar ut på tiden kan det få allvarligare konsekvenser.

- Det finns en gräns när medlemmarna känner att vi uttömt alla våra möjligheter och då kan man ta till stridsåtgärder. Jag vet att det finns lärare som vill säga ifrån redan nu eftersom måttet är rågat, men det är en dag i morgon och vi måste hitta lösningar, säger hon.

"Vill inte uttala mig"

Niclas Lindahl, förhandlingschef på SKL, tonar ner splittringen och menar att det inte är något ovanligt att ta in medlare.

- Det kan vara bra att ta hjälp av andra för att få in nya perspektiv i frågorna, säger han.

Han vill inte kommentera frågan om turordningsregler.

- Vi har pågående förhandlingar så jag vill inte uttala mig om enskilda delar.

När facken lyfter upp lärarnas pressade arbetssituation håller SKL med om att den är tuff.

- Vi ser ju också att det är lärarbrist och att rekryteringsbehoven i skolan är stora och det görs många insatser av våra arbetsgivare för att hitta andra arbetssätt och få in mer personal runtomkring lärarna, säger Niclas Lindahl.

När ett nytt avtal kan vara på plats går inte att sia om, enligt förhandlingschefen.