Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elisabeth Svantesson, Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson.

Lägre skatt i trolig budget för 2019

Ett antal hundralappar i lägre skatt på arbete, mest till de som tjänar mer. I andra änden slopas bland annat avdraget för fackavgiften. Det är en del av innehållet i det gemensamma budgetförslag från M och KD som troligen röstas igenom i riksdagen med stöd av SD.

Jobbskatteavdraget byggs ut med ytterligare tio miljarder kronor 2019. Det kommer att ge omkring 200 kronor lägre skatt i månaden på arbetsinkomster för dem som tjänar runt 30 000 kronor, något mindre för lägre inkomster.

Samtidigt föreslår M och KD, i sin gemensamma budgetreservation som med stöd av SD nu ser ut att vinna budgetomröstningen i riksdagen på onsdag, att brytpunkten för när man betalar statlig skatt höjs från 40 600 kronor till 42 000 kronor. Det innebär en skattsänkning på 280 kronor i månaden för den som tjänar mer än 42 000.

Mest till pensionärer

En anställd med över 42 000 i månaden får alltså en skattesänkning på 500 kronor.

Ännu större skattesänkning får pensionärer med pensioner på över 30 000 kronor i månaden, som mest uppåt 900 kronor, men det är ingen skillnad jämfört med regeringsbudgeten. M-KD-budgeten ger däremot skattesänkningar på pensioner under 17 000 i månaden, jämfört med regeringens, enligt M.

Andra privatekonomiska inslag i M-KD-budgeten som partierna vill att kommande regering tar tag i, är höjt rutavdrag till 50 000 kronor per år. Flygskatten bör avskaffas från 1 juli samtidigt som den extra uppindexeringen av bensinskatten ska tas bort. Då kommer skatteindexeringen bara att följa inflationen. Det ska dessutom återigen bli skattemässigt gynnat att skänka pengar till biståndsorganisationer, enligt M- och KD-förslaget.

Finansiering

För att finansiera skattesänkningarna vill de båda partierna bland annat att avdragsrätten för fackavgiften slopas, vilket innebär cirka en hundralapp i månaden i ökad fackavgift, byggsubventioner tas bort samtidigt som nedsättningen av arbetsgivaravgiften för den första anställde försvinner i småföretag som drivs som enskild firma.

Det blir också mindre pengar till Arbetsförmedlingen (AF). I förlängningen vill M och KD i sitt budgetförslag lägga ner AF i sin nuvarande form och banta myndigheten radikalt.

TT: Vad är största skillnaden mellan er och regeringens budget?

- Vi skjuter till mer medel för försvaret, vi kan få fler poliser och vi kan korta vårdköer, stärka LSS och se till att de som arbetar och alla pensionärer får sänkt skatt, säger M:s ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Budgetreservationen innehåller också mer pengar till vården och till polisen, bland annat införs kömiljarden igen i, i en ny variant.

Troligt scenario

M och KD har alltså gjort en gemensam reservation till regeringens budgetproposition. Reservationen har stor chans att vinna onsdagens omröstning i riksdagen, efter det att Centern och L gett besked om att man inte röstar ja till budgetpropositionen, den avskalade budget som övergångsregeringen lämnat till riksdagen.