IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Arkivbild.
IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä. Arkivbild.

Läge säga upp löneavtalet

Ekonomin och företagen går på högvarv men lönelyften är ändå relativt låga. Facken har därför trumfkort på hand inför möjligheten att säga upp löneavtalet i förtid.

ANNONS
|

Våren 2017 slöts det nuvarande rullande treåriga löneavtalet i industrin och för stora delar av arbetsmarknaden. Men eftersom framtiden alltid är oviss finns möjlighet för både den fackliga sidan och arbetsgivarna att säga upp det sista avtalsåret om någondera parten bedömer avtalet som dåligt. Och nu är det dags sätta ner foten.

Och möjligtvis skulle det gå att argumentera för att löneavtalets två procent i påslag 2019 är för lågt, speciellt när inflationen nu kretsar kring två procent eller drygt det, samtidigt som vinsterna i företagen är på hög nivå och ekonomin går för högtryck rent allmänt.

ANNONS

Inget tryck

Men IF Metalls ledning har inga sådana planer, även om det säkert finns de medlemmar som vill, enligt IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

- Det finns inget stort tryck att säga upp tredje avtalsåret, säger han.

Hade inflationen legat på 3–4 procent hade läget möjligtvis varit ett annat, resonerar Säikkälä.

- Det kan ju bli lokala pengar (utöver det centrala avtalet), fortsätter han.

För första året blev det enligt metallfacket runt 0,5 procent i löneglidning, utöver avtal. Och Säikkälä räknar med att det blir några tiondels procentenheter även i år och nästa år i takt med att industrin går för fullt och i många fall skriker efter personal. Därmed hoppas han på reallönelyft även den närmaste tiden.

Inte heller arbetsgivarna

Men några stora reallönelyft, lönepåslag minus inflation, likt åren 2009–2016 då Sverige hade ovanligt låg inflation, blir det av allt att döma varken i år eller nästa år.

ANNONS

Och föga överraskande vill därför inte heller arbetsgivarna riva upp avtalet.

- Den möjligheten ska bara kunna användas om det inträffar väsentligt ändrade förhållanden. Och det handlar om världsekonomin och vad som händer i våra viktigaste konkurrentländer. Och något sådant har inte hänt, säger Anders Weihe, Teknikföretagens förhandlingschef.

- Och vår bedömning är att högkonjunkturen har toppat nu, det blir en dämpning nästa år, fortsätter han.

Han hävdar också att företagens vinstandel i förhållande till arbetskraftskostnaderna är rätt konstant. Att exportföretagen skulle tjäna jättemycket pengar på den lågt värderade kronan är delvis en myt, menar Anders Weihe. Företagen är allt mer beroende av inköp från utlandet, varor som då i sin tur blir dyrare.

Och inför nästa stora lönerörelse 2020 kastar han redan nu in en stor brasklapp, relaterat till den lågt värderade kronan som riskerar att kasta företagens kostnadsförutsättningar över ända om kronan stärks kraftigt.

ANNONS

- En felaktigt värderad valuta är en stor riskfaktor i kommande löneförhandlingar, säger Weihe.

TT

Fakta: Röstar om avtalet

25 september röstar IF Metalls avtalsråd, bestående av cirka 200 personer, om huruvida det tredje och sista avtalsåret i löneavtalet ska sägas upp.

Utfallet är dock bara rådgivande. Det är IF Metalls förbundsstyrelse som beslutar.

Även de andra facken gör på liknande sätt.

Avtalet måste sägas upp senast sista september.

ANNONS