Japans börs faller hårt. Arkivbild.
Japans börs faller hårt. Arkivbild.

Kursfall på asiatiska börser

En våg av börsoro sprider sig över världen. Teknikfrossan på Wall Street skakar börserna i Asien, som präglas av breda och branta kursfall.

ANNONS
|

Tokyobörsens Nikkei 225-index faller 3,7 procent till den lägsta nivån på ett halvår, medan det bredare Topix-index faller 3,1 procent.

Nedgången hänger samman med en allt mer utbredd osäkerhet om den framtida konjunkturen och oro för att handelskriget mellan USA och Kina – världens två största ekonomier – ska spåra ur.

- Om du är ett företag och ansvarar för en budget finns det så mycket osäkerhet de kommande åren, det handlar om handelskriget, om brexit, säger Jim McCafferty, analyschef på den japanska investmentbanken Nomura.

ANNONS

- Hur ska en ledningsgrupp besluta hur mycket kapital som ska investeras och var det ska investeras? frågar han sig.

Även övriga Asienbörser går ned på bred front.

Taiwanbörsen stängde på en nedgång på 2,4 procent.

Seoulbörsens Kospi-index ligger på en nedgång på 2 procent i den avslutande handeln.

Shanghaibörsen sjunker samtidigt cirka 1 procent inför stängning, medan Hongkongbörsens Hang Seng-index har backat 1,9 procent.

Stämningen präglas av dyster statistik från USA:s bostadsmarknad och skakiga prognoser från rapporterande storbolag från USA. Därtill kommer en oro för effekterna av den amerikanska centralbankens penningpolitiska åtstramningar och de geopolitiska spänningarna i kölvattnet på det misstänkta mordet på den saudiske journalistern Jamal Khashoggi på ett saudiskt konsulat i Turkiet.

EU skakas samtidigt av en hård politisk strid med Italiens regering om landets budgetunderskott.

TT-Reuters

ANNONS