Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

USA-börserna backade kraftigt. Arkivbild.

Krisande Apple tyngde Wall Street

USA-börserna backade kraftigt på måndagen med Apple som ett av de riktigt tunga sänkena. Apple-aktien gick ned med 5,0 procent till 194,2 dollar, aktiens lägsta kurs sedan i somras.

Tillbakagången var en reaktion på att Lumentum Holding som levererar teknologi till ansiktsigenkänning meddelat betydligt lägre efterfrågan, något marknaden tolkar som mindre efterfrågan på Apples Iphones. Apple-kursen har sviktat ordentligt de senaste veckorna, bland annat sedan teknikjätten beslutat att sluta rapportera försäljningssiffror för sina mobiltelefoner, surfplattor och datorer. Analytiker har tolkat detta negativt, när företag slutar rapportera viktiga parametrar brukar det betyda att resultaten pekar nedåt.

Bland övriga större kursreaktioner märktes kursfall för storbanken Goldman Sachs på 7,7 procent sedan Malaysias finansminister meddelat att landet vill ha ersättning för en statlig investeringsfond.

Tobaksbolag gick också svagt efter uppgifter om att mentol-cigaretter kan komma att förbjudas i USA inom kort. Dessutom är det tänkt att man ska införa åldersrestriktioner gällande så kallade e-cigaretter. Philip Morris backade 1,2 procent.

I raden av förloraraktier fanns också anrika industrijätten General Electric. Nytillträdde vd:n Larry Culp fick marknaden att hicka till när han meddelade i en CNBC-intervju att man kan tvingas sälja av verksamhet och aktien föll 6,5 procent.

Dow Jones industriindex sjönk 2,3 procent, Nasdaqs kompositindex tappade 2,8 procent och S&P 500 backade 2,0 procent.