Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Telias tidigare affärsområdeschef Tero Kivisaari och bolagets förre vd Lars Nyberg i Stockholms tingsrätt. Arkivbild.

Krav på långa fängelsestraff för Teliachefer

Telias tidigare vd Lars Nyberg och hans två medåtalade bör få närmast maximala straff för mutbrott, anser åklagarsidan. Det skulle innebära fleråriga fängselvistelser. Men försvaret anser att fallet inte ens skulle ha gått till åtal.

Dåvarande affärsområdeschefen Tero Kivisaari var huvudansvarig för att Uzbekistans diktatorsdotter Gulnara Karimova mutades av telekomföretaget, anser Stetler.

- Utifrån straffskalan går det inte att hitta något mer omfattande mutbrott, sade åklagaren i Stockholms tingsrätt.

Han yrkar på sju år och nio månaders fängelse för Kivisaari. Maxstraffet är sex år men eftersom det är flera misstänkta mutor går det att lägga på upp till två år.

Den tidigare juristen vid Telia bör få straff nära maxgränsen, men lägre än Kivisaari, och för Nyberg lägre än för juristen, anser Stetler.

Företagets mutor saknar motstycke i Norden och har få om någon motsvarighet internationellt, anser åklagaren.

"Nyberg ignorerade"

Kivisaari har "haft kontroll över Eurasienområdet och varit den som i realiteten har kunnat säga ja eller nej till det här projektet i Uzbekistan", sade Stetler. Det hade dock inte fungerat utan hjälp från juristen "som hanterade det dagliga praktiska arbetet, avtalsskrivandet och annat".

Lars Nyberg, som anställdes sedan beslutet att gå in i Uzbekistan var fattat, har i sin tur "kommit in i det vid sidan om", enligt Stetler.

- Han har till slut insett att "även om det är så (korrupt), så går vi vidare", sade han.

Nyberg har enligt åklagaren ignorerat att kollegor och medier uppmärksammat honom på missförhållanden.

Kan inte mutas?

Därefter tog försvaret vid. Först ut var Kivisaaris advokat Leif Gustafson.

Han påpekade att Telias avtal med amerikanska myndigheter, där bolaget medger skuld, är en uppgörelse på affärsmässiga grunder.

- Den har inget bevisvärde, sade Gustafson.

Fallet borde inte ens ha gått till åtal i svensk domstol, enligt advokaten. En huvudsaklig invändning från försvaret är att Karimova inte formellt ansvarade för reglering av telekommarknaden. Så även om hon berikade sig på Telias affärer, är hon därför inte mutbar enligt den lagstiftning som rådde före 2012.

"Visste inte"

Kivisaari har heller inte haft något uppsåt att muta henne enligt Gustafson, och inte, som åklagaren sagt, vilselett styrelsen om vem man gjorde affär med.

- Man visste inte vem den lokala partnern var, sade Gustafson.

Rykten förekom om Karimova men enligt Telias dåvarande chefsjurist (inte den som åtalas) skulle det i så fall inte vara något brott att göra affärer med henne.

Enligt åtalet fick Karimova cirka 3 miljarder kronor 2007–2010 i utbyte mot att Telia fick frekvenser och telefonnummer i det centralasiatiska landet. Alla tre förnekar brott.

På onsdagen väntas juristens och Nybergs advokater plädera. Därefter återstår bara domen, som spås komma i februari.